Cruisen aan de andere kant van de wereldbol

Holland America Line naar Hawaii en Polynesië. Niet volledig met een schip, u stapt eerst in het vliegtuig om aan de andere kant van de wereld te komen. Dat het zo ver weg is, is nu juist de aantrekkingskracht van deze regio. De natuur en cultuur zijn er zo ongeveer in lijn met de ligging op de wereldkaart: 180 graden anders dan in Nederland.

137 eilanden

hawai-2Een cruise naar Hawaii is echt een cruise. Want de reis erheen betekent na het vertrek vanuit San Diego of Vancouver een paar dagen op volle zee en de terugweg eveneens. Veel ‘cruisen’ dus met in het midden van uw reis een aantal aanleghavens die tot de verbeelding spreken. Maar Hawaii, dat kennen we toch van de bloemenkransen, het Aloha bloesje, de vroegere TV-serie Magnum PI of de recentere versie van Hawaii Five-O? Er is meer! Om te beginnen: als aan u gevraagd wordt: “Hawaii, is dat één eiland, of zijn het er 137?” Of: “Ligt er op Hawaii een berg die bijna net zo hoog is als de hoogste Alpentoppen?” Of: “Klopt het dat er in de hoofdstad Honolulu ruim 375.000 mensen wonen?” Of: “Leven er walvissen rond de Noordelijke eilanden?” Grote kans dat u niet alle vragen goed kunt beantwoorden.

Geschiedenis in Pearl Harbour

Op een cruise met Holland America Line naar Hawaii doet u verschillende plaatsen op meerdere eilanden aan. Want inderdaad, Hawaii bestaat niet uit één eiland. In totaal zijn er 137 eilanden en atollen, maar tijdens uw cruise doet u uiteraard de grotere eilanden aan. Om te beginnen Oahu, het eiland waar ook de hoofdstad Honolulu op gelegen is. Los van die metropool is op dit eiland vooral Pearl Harbour een echte bezienswaardigheid. Op 7 december 1941 werd de Amerikaanse vloot hier aangevallen door de Japanners en dat betekende de entree van Amerika op het toneel van de Tweede Wereldoorlog. Het museum bij Pearl Harbour is de moeite waard, alleen al om de ligging: het Memorial ligt op het water, boven het wrak van het USS Arizona dat hier tot zinken werd gebracht.

Vulkanen en bounty-stranden

Op Big Island speelt vooral de natuur een belangrijke rol. U vindt er prachtige tropische flora, snorkelen is waanzinnig mooi en u kunt een bezoek brengen aan het Hawaii Volcanoes National Park. Ga met een gids het park in en u hoort alles over de nog actieve vulkanen terwijl u over de verharde lava loopt en af en toe de indruk hebt dat u zich in een maanlandschap bevindt. Hier ligt ook de Mauna Kea: de hoogste berg van Hawaii, die 4.207 meter boven de zeespiegel uitsteekt! Of kies voor de Akaka Falls: een prachtige waterval die van maar liefst 129 meter hoog omlaag stort. Op Maui eiland spelen de bounty-stranden met wuivende palmbomen weer een grotere rol, maar er komen ook walvissen en bultruggen langs zwemmen. Surfen en windsurfen is hier ook geweldig, maar de golven zijn wel van serieuze omvang! Kijken naar de golfsurfers is daarom wellicht verstandiger dan meedoen…

hawai-7

Nawi-waar?

Als u met uw schip afmeert in de haven van Nawiliwili heeft u vast geen idee dat u zich in de 50ste staat van de Verenigde Staten van Amerika bevindt, maar toch is de staat Hawaii dat wel. Er wonen dan ook erg veel Amerikanen in Hawaii, maar ook de inheemse bevolking is er nog en hun cultuur wordt gekoesterd. Overigens telt het Hawaiiaans slechts 12 letters waarvan 8 medeklinkers. Het klinkt dus al snel vertrouwd, maar dat wil nog niet zeggen dat u het verstaat! Gelukkig spreekt iedereen ook Engels.

Paradijselijk Polynesië

hawai-4Het woord Polynesië betekent letterlijk “veel eilanden” en dat klopt ook: in totaal horen er maar liefst zo’n 1.000 eilanden bij Polynesië. U bevindt zich hier eigenlijk ‘in the middle of nowhere’: middenin de Stille Oceaan, aan de andere kant van de wereldbol ten opzichte van Nederland. Maar er liggen wel waanzinnige resorts, de stranden zijn als parels, de verschillende eilanden steken als knalgroene paradijsjes uit het azuurblauwe water omhoog. Kristalhelder water met koraalriffen, scholen tropische vissen… veel mooier dan dit wordt het niet!

Folklore

De namen van de eilanden die u zult aandoen klinken al even tropisch als ze in werkelijkheid zijn: Bora Bora, Raiatea, Moorea, Rangiroa, Nuku Hiva… Tahiti is de meest bekende naam, maar dat zou ook kunnen komen door de schilder Paul Gauguin, die zich hier liet inspireren tot veel werk dat erg bekend is geworden. Als u op de markt in de hoofdstad Papeete loopt zal het niet moeilijk zijn om wat van Gauguin’s werk te herkennen, want de bevolking is nog altijd erg kleurrijk. Tahiti is sowieso een veelzijdige bestemming: u vindt er bergen, stranden, jungle en alles er tussenin. Vergeet vooral ook niet te genieten van de lokale festivals en folklore. Er zijn vaak optredens met zang, dans en prachtige kleding waarbij de tradities van Polynesië in volle glorie te horen en te zien zijn.

24 uur vooruit, 24 uur achteruit

Het is een heel bijzonder moment als u tijdens uw cruise door de datumgrens heen vaart. Die ligt namelijk ongeveer midden op de Stille Oceaan. Zo kan het gebeuren dat de klok ineens 24 uur vooruit gaat en op de terugweg maakt u precies het omgekeerde mee. Dat is weer eens wat anders dan een uurtje verschil met zomerof wintertijd. Over zomer en winter gesproken: in deze regio is het geen lente of herfst. De bevolking heeft het wel over ‘winter’ tussen november en april, maar zelfs dan ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden.

[row]
[column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[btn_link url=”https://www.cruisewinkel.nl/cruise/vaargebied/hawaii-polynesie” size=”medium” cls=”danger”]Cruiseaanbod Hawaii en Polynesië (cruisewinkel.nl)[/btn_link]
[/column]
[column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[btn_link url=”https://www.cruisewinkel.be/cruise/vaargebied/hawaii-polynesie” size=”medium” cls=”danger”]Cruiseaanbod Hawaii en Polynesië (cruisewinkel.be)[/btn_link]
[/column]
[/row]