Eén cruise, vier Griekse Eilanden

De meeste Griekse eilanden hebben een aantal dingen gemeen: zonneschijn, vriendelijke bevolking en stranden. Maar als u tijdens een cruise van eiland naar eiland vaart, zult u zien dat er ook veel verschillen zijn. Een reis langs de Griekse Eilanden met Norwegian Cruise Line is zeer geschikt voor het hele gezin. De faciliteiten op het schip sluiten aan bij de wensen voor jong en oud en aan land is er steeds iets anders te zien of beleven. Stap aan boord van de Norwegian Jade en ga mee op een zonnige ontdekkingsreis langs vier Griekse eilanden.

VenetiëUw cruise begint en eindigt in het altijd betoverende Venetië. Mocht u deze stad nog niet kennen, dan is het zeker een aanrader om een paar dagen extra te boeken om de pleinen en wateren van Venetië te ontdekken. De afvaart en aankomst in Venetië is zeer indrukwekkend, u vaart met het cruiseschip door de kanalen vanwaar u een goede indruk krijgt van de historische gebouwen van de stad. (Venetië wordt niet voor niets vaak uitgeroepen tot één van de mooiste cruisehavens ter wereld.) Wanneer u in Venetië aan boord van de Norwegian Jade stapt zult u voor het eerst weer vaste grond onder uw voeten hebben op Corfu.

Groen Corfu

Zoals u waarschijnlijk al vanuit de verte kunt zien is Corfu een van de groenste Griekse eilanden. U komt aan in de hoofdstad van het eiland: Kerkira, ook wel Corfu-stad genoemd. Als u ervoor kiest om in de stad te blijven, slenter dan heerlijk door de smalle straatjes die zorgen voor de nodige schaduw. Ga op zoek naar ‘the Liston’. Aan deze straat vindt u terrasjes maar ook een mooie arcadelaan, leuk om langs en onderdoor te lopen. Daarnaast zijn er in Corfu-stad ook vele typisch Griekse marktjes en tavernes waar de retsina (Griekse witte wijn) rijkelijk vloeit. Een wandeling over de oude stadsmuren, waar speciale wandelpaden zijn gemaakt is eigenlijk een ‘must’, zo kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad en over de zee.

Keizerlijk paleis

Als u liever niet in de stad blijft ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Kerkira het paleis Achilleion. Gelegen bij het bergdorpje Gastouri heeft Keizerin Sissi dit paleis laten bouwen en vandaag de dag is haar embleem van een dolfijn en een kroon nog altijd zichtbaar in het paleis. Na haar overlijden kwam de Keizer van Duitsland, Wilhelm II in het paleis wonen en hij heeft het in de huidige staat gebracht. Tijdens uw bezoek wordt u teruggeworpen in de tijd en kunt u met eigen ogen zien in welke luxe de Keizer en Keizerin hebben gewoond.

Uitzicht vanaf Santorini

Witte huisjes, blauwe daken

Van het groen van Corfu naar het blauw van Santorini. Waarschijnlijk denkt u nu meteen aan het bekende beeld van witte huisjes met blauwe daken. U zult zien, er is geen woord van gelogen! De haven van Fira, waar de Norwegian Jade voor anker gaat, is te ondiep voor het grote schip waardoor u met tenderboten aan land wordt gebracht. Vanaf het water heeft u de steile rotsen, waar de stad op is gebouwd al kunnen zien. De oude haven ligt beneden, en de rest van de stad is er op verschillende niveaus tussenin gebouwd. Waar u vroeger te voet de steile trappen naar boven moest beklimmen kunt u nu ook kiezen voor een tocht met de kabelbaan. Het uitzicht bovenop de rots is altijd adembenemend, maar de zonsondergang geeft nog een extra dimensie.

Voor de kust van het Griekse Santorini

De halve maan van Santorini

Het eiland Santorini is niet al te groot en heeft de vorm van een halve maan. Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger was het eiland rond maar door een vulkaanuitbarsting in de 15e eeuw is een groot deel van het eiland in zee gezakt. Hierdoor zijn de kenmerkende kliffen ontstaan. Later is de lokale bevolking gaan bouwen op deze kliffen en dat zorgt er nu voor dat u schitterende foto’s kunt maken op dit eiland.

Grothuizen van Oia

Naast het bekijken van Fira kunt u er ook voor kiezen om op excursie te gaan naar Oia. Oia ligt iets verder naar het noordwesten en ook hier vindt u talloze witte huisjes en blauwe daken. Het is een schilderachtig dorpje en het uitzicht op zee is hier zo mogelijk nog mooier. Daarnaast kunt u de caldera hier ook goed bekijken, dit is de krater die de vulkaan heeft achtergelaten. Het dorpje ligt op het kleurrijke vulkaansteen op 300 meter hoogte. Speciaal aan Oia zijn de ‘grot huizen’, uitgehouwen in de rotsen. Nergens anders op Santorini is gebruik gemaakt van deze techniek en het bouwen en renoveren van deze huizen staat tegenwoordig onder toezicht van de gemeente, zodat dit vakmanschap niet verloren gaat.

Het Griekse Santorini

Zwarte stranden

Beneden Oia ligt een aantal stranden. Omdat het een vulkanisch eiland is hebben de stranden hier zwart zand. Om met uw blote voeten in dat zwarte zand te staan, zal u ongeveer 200 treden moeten afdalen. En daarna natuurlijk ook weer naar boven moeten lopen, maar dat is het zeker waard! Boven op de klif is het zeevaartmuseum gevestigd. In het museum krijgt u een kijkje in het leven op zee.

Minder ruig Mykonos

De afvaart op Santorini is laat in de avond, waardoor u waarschijnlijk de zon in zee heeft kunnen zien zakken. Eenmaal aan boord van de Norwegian Jade kunt u nog een drankje gaan drinken in de bar of genieten van het entertainment. En na een heerlijk ontbijt zet u de volgende ochtend bij het krieken van de dag voet aan wal op Mykonos. Het eiland is een goed voorbeeld van de diversiteit tussen de eilanden. Waar u op Santorini nog heeft kunnen genieten van steile kliffen wordt Mykonos gekenmerkt door een minder ruig berglandschap en aantrekkelijke stranden. De kerkjes, huizen en gebouwen op Mykonos zijn ook wit geschilderd maar in tegenstelling tot Santorini zijn niet alle daken hier blauw. Daken, maar ook luiken en deuren worden hier ook felgeel of rood geverfd. Hoe witter het huis en hoe feller de kleur van het dak -dus hoe groter het contrast- hoe beter, luidt de regel op dit betoverende eiland.

800 kerken

Mykonos is ook het eiland van de kerken en kapelletjes. Verspreid over het eiland zijn er meer dan 800, en omdat het eiland niet veel groter is dan 85 vierkante kilometer, zijn dat er best veel. De bekendste kerk van het eiland is de Panagia Paraportiani. Deze kerk, (ook wit!) bestaat uit vijf verschillende kerken in één. Aangezien de Panagia Paraportiani in de haven van Mykonos-stad ligt, kunt u voordat u terugkeert aan boord van de Norwegian Jade de schoonheid zelf gaan bekijken. Mykonos-stad wordt ook wel Chora genoemd. Het havengebied, waar u aankomt, is een plek om even te gaan zitten op een terrasje en goed om u heen te kijken wat er allemaal gaande is. Vroeger was Chora een fort dat moest beschermen tegen piraten. Hierdoor zijn er vele smalle straatjes die tegenwoordig gevuld zijn met leuke boetiekjes waar u heerlijk kunt rondkijken. Verderop in het stadsgedeelte Kastro ligt Alefkandra, met daartegenover vijf oude molentjes. Het stenen gedeelte van de molens is witgelakt wat mooi afsteekt tegen de donkere kleur van de molens en het dak. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Wellicht is het tijd om uw fototoestel weer eens tevoorschijn te halen.

Beeld op Mykonos

Vijf leeuwen

Vanuit Chora kunt u er ook voor kiezen om op een kleiner bootje nog een stukje verder te varen naar Delos. Dit onbewoonde eiland is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland. U kunt het Heiligdom van Dionysus en het Leeuwenterras met marmeren leeuwen aanschouwen. De leeuwen bewaakten het Heilige Meer, dat nu is drooggevallen, maar vijf leeuwen hebben de tand des tijds overleefd. Vroeger moet de aanblik met negen leeuwen nog indrukwekkender zijn geweest.

Katakolon & Olympia

De volgende en tevens laatste stop is de haven van Katakolon. U kunt in Katakolon blijven, maar wij raden u aan om een bezoek te brengen aan Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. De geschiedenis is er nog steeds met het heden verbonden, want elke vier jaar wordt de Olympische vlam ontstoken in de Hera-tempel die u hier kunt bezichtigen. Een van de meest indrukwekkende tempels is de Zeustempel uit 457 voor Christus. In volle glorie bestond deze tempel uit maar liefst 34 zuilen, van meer dan tien meter hoog en twee meter breed. Met de bouw van deze tempel werd Zeus definitief de belangrijkste god van de oude Grieken, ten nadele van Hera. Niet alle 34 massieve zuilen staan nog overeind maar met een beetje inlevingsvermogen kunt u zich inbeelden hoe het er hier uit moet hebben gezien. Vroeger stond er ook een groot Zeusbeeld bij de tempel. Dit beeld is nog steeds te bezichtigen, alleen niet meer naast de tempel maar in het museum van Olympia, dat goed te combineren is met een bezoek aan de tempels.