Eilandhoppen in de Atlantische oceaan

Is er een mooiere combinatie dan de begrippen ‘eilanden’ en ‘cruise’? Tenslotte zijn de mogelijkheden om met een cruiseschip van eiland naar eiland te reizen veel groter dan wanneer u naar één eiland reist en van daaruit gaat eilandhoppen. Het is nog goedkoper ook trouwens. Veel mensen denken dan vervolgens aan de Caribbean of misschien aan de Griekse eilanden. Wij vertellen u graag eens meer over een heel andere keuze die u heeft: de Canarische Eilanden. Deze zijn te combineren met de tropische Kaapverdische Eilanden, of met het subtropische Madeira en de Azoren. U kunt deze cruises maken met AIDA Cruises, de enige rederij die dit aanbiedt.

De Canarische en Kaapverdische eilanden zijn eilanden die elk een eigen karakter hebben maar op een prettige ‘cruise-afstand’ van elkaar liggen. Zo reist u van vulkaankraters naar tropische stranden, van lokale marktjes naar subtropische bossen, al dan niet vergezeld door walvissen en dolfijnen. Van vijf eilanden in acht dagen tot tien eilanden in vijftien dagen, de keus is aan u!

Page4_2

Kanaries?

Even terug in de tijd. De Canarische Eilanden zijn als begrip redelijk bekend in Nederland en België, maar over de historie weten we vaak minder. De Spanjaarden zelf – want de eilandengroep behoort tot Spanje – vaak ook niet trouwens. Niet zo verwonderlijk, want de Canarische Eilanden liggen namelijk nogal een stuk verwijderd van het moederland, voor de kust van Marokko. Bovendien werden de eilanden pas in de 15e eeuw aan het Spaanse Koninkrijk toegevoegd. Voor die tijd leefden de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen, op de eilanden. Op sommige plaatsen is daar nog iets van terug te zien, maar de Canarische eilanden moeten het toch vooral van hun overweldigende natuur hebben. Voordat we verder gaan nog een weetje: de eilanden zijn niet vernoemd naar de vogel, maar andersom wel! Er leven namelijk aardig wat kanaries in het gebied.

3.718 meter

De Canarische eilanden zitten eigenlijk aan elkaar vast: onder water is het een vulkanische bergketen waarvan de toppen boven water uitsteken, en zo de eilandengroep vormen. In totaal zijn er zeven grotere en zes kleine eilanden. Hun vulkanische oorsprong heeft een groot voordeel; de natuur is prachtig, de grond vaak vruchtbaar. Zo ziet u er vele bananenplantages, prachtige palmen, groene valleien vol varens. Maar ook ‘zwarte’ stranden van vulkaanzand, maanlandschappen om doorheen te wandelen, zandduinen tot aan de oceaan en een forse vulkaan; de Pico del Teide op Tenerife met een hoogte van maar liefst 3.718 meter. Een hoogte die in de Alpen zou meetellen als serieuze berg, en dat in een subtropisch klimaat. In het nationale park rondom deze Pico kunt u schitterende wandelingen maken.

Page5_2

Zo veel eilanden, zo veel keuze

Ondanks dat de eilanden onder water met elkaar verbonden zijn heeft elk eiland écht zijn eigen karakter. Dit kunt u goed ontdekken tijdens uw cruise op de AIDAcara, de AIDAsol of de AIDAblu. U bezoekt namelijk meestal vier tot zes van de zeven eilanden, uiteraard afhankelijk van de cruise die u boekt. Vanuit de aanleghavens zijn er veel mogelijkheden voor excursies, van actief tot passiever, van de natuur in tot stadsbezoek. De meeste cruises hebben Las Palmas, gelegen op Gran Canaria, als startpunt. In deze stad ligt onder andere de prachtige Sint Ana kathedraal aan het mooie Plaza Santa Ana. Als u een wandeling door het centrum maakt ziet u kleurige gevels die de stad af een toe een koloniaal karakter geven. Las Palmas is overigens een flinke stad, met bijna 400.000 inwoners (waarvan 25.000 studenten) de grootste van de Canarische eilanden.

Palmen en geiten

Op La Palma zult u vooral versteld staan van de flora. Palmbomen (dat moet natuurlijk wel met zo’n naam), subtropische laurierbossen, zwart vulkaanzand op het strand, bergen: de variëteit is fantastisch. Met als extra ook nog een erg leuke stad, Santa Cruz de la Palma. Op Lanzarote komt u dan weer in een compleet andere wereld terecht. Dit eiland kent veel minder begroeiing maar wel prachtige stranden. En als u een stukje gaat wandelen kunt u foto’s maken als of u op de maan loopt. Maar liefst 300 vulkanen zijn verantwoordelijk voor dat surrealistische landschap. Op La Gomera is wandelen absoluut een aanrader, bij voorkeur in het Nationale park met meer dan 450 verschillende soorten bomen en planten, een Unesco werelderfgoed. Volgend eiland: Fuerteventura, waar meer geiten dan mensen wonen, maar op de 150 stranden die het eiland telt is genoeg plaats over voor een ontspannen middag.

Page5_4

Gemiddelde temperatuur: 23 graden

Knalgroene bananenplantages en valleien in het noorden, brede stranden in het zuiden, een vulkaan in het midden en aan twee kanten een supergezellige stad: dat is Tenerife. Dat kunt u dan nog aanvullen met een prachtig waterpretpark met dolfijnen, orca’s en meer – het Loro Parque – prachtige grotten, wijngaarden, golfbanen en altijd heerlijk weer: Tenerife heeft meer te bieden dan er in een stop past. Het zal duidelijk zijn; cruisen langs de Canarische eilanden betekent korte afstanden varen met een prachtige variëteit. En toch bezoekt u tijdens een cruise meestal ook nog een ander eiland. Daarom nemen we u mee naar de Kaapverdische eilanden, Madeira en de Azoren.

‘Cabo Verde’

Pas sinds kort vaart AIDA ook naar de Kaapverdische eilanden waardoor ze nog een betrekkelijk nieuwe bestemming voor cruiseschepen zijn. Maar zeker onze winter is een goede periode om daarheen te gaan. Gelegen op dezelfde hoogte als de Caribbean mag u hier tropisch weer verwachten. Dan is het toch heerlijk om vanaf het dek te zien hoe uw schip aanmeert op een eiland met prachtige zandstranden en palmbomen erop… u bestelt een cocktail en het plaatje is compleet! De eilanden werden in 1460 door de Portugezen ontdekt en zijn lang een kolonie van Portugal gebleven. De voertaal is overigens nog altijd Portugees. Door hun ligging hadden de eilanden een Een selectie van cruises die te maken zijn met AIDA Cruises naar Kaapverdië, Canarische Eilanden en Azoren. Kijk voor meer informatie op www.cruisewinkel.nl of www.cruisewinkel.be DE SWINGENDE ‘FUNANÁ’ MUZIEK KOMT UIT DE CAFEETJES NAAR BUITEN Canarische Eilanden en Kaapverdië 15 dagen – AIDAcara o.a. San Sebastian, Mindelo, Santa Cruz de La Palma Vertrek: 2 nov t/m 21 mrt v.a. € 1.149,- Incl. vlucht, fooien en tafeldranken 8 KOERS • Magazine van cruisewinkel KOERS • Magazine van cruisewinkel 9 goede positie voor handel, maar het toerisme is nu een belangrijke bron van inkomsten met als gevolg dat er een prima serviceniveau is.

Page4_3

Funaná en mercados

De Kaapverdische eilanden zijn verdeeld in een noordelijke groep (Barlavento) en een zuidelijke groep (Sotavento). Elk met een eigen aanbod qua natuur, want er zijn grote verschillen tussen de eilanden. Sao Vicente in de noordelijke groep is het kloppende hart van de eilanden. In de vrolijke hoofdstad Mindelo komt de swingende ‘funaná’ muziek uit de cafeetjes naar buiten. De lokale ‘mercados’ (markten) bevestigen het beeld dat u echt ver van huis bent. Op het zuidelijk gelegen eiland Santiago is het goed foto’s maken van lokale vissers met hun kenmerkende bootjes en vanaf het fort in de stad Praia heeft u een prachtig uitzicht.

Sir Winston Churchill

Madeira, het eiland dat we vooral kennen als ‘bloemeneiland’. Dat is op zich terecht, want de bloemenpracht is overal aanwezig. Maar we doen het eiland tekort om het daarbij te laten. Deze parel middenin de Atlantische Oceaan is een prachtige bestemming. Madeira is een gewaardeerde stop voor veel cruises, waar meer mogelijkheden zijn dan er in de beschikbare tijd passen. Zo kunt u kiezen voor een high tea in het fameuze Reids hotel, waar Sir Winston Churchill altijd verbleef. Maar een echte aanrader is een excursie de natuur in. Ontdek de karakteristieke levadas van Madeira, een intelligent irrigatiesysteem dat prachtige wandelpaden oplevert, of ga met een excursie naar de noordkust, dwars door de bijna 2000 meter hoge bergen. Op Madeira kunt u in 20 minuten van de palmen aan de oceaan naar een hoogvlakte reizen die meer op Schotland lijkt, en een kwartier later staat u weer in een bananenplantage. Een bezoek aan de hoofdstad Funchal blijft natuurlijk niet achterwege, de cruiseschepen meren namelijk nagenoeg middenin de stad af.

 

Page5_1

Suske & Wiske

Nog verder naar het noorden liggen de Azoren, een eilandengroep ’in the middle of nowhere’ tussen de Verenigde Staten en Europa in. Ook de Azoren werden door Portugese ontdekkingsreizigers ontdekt en behoren nog altijd tot dat land. Wandelen is de meest geliefde activiteit op de eilanden, vooral vanwege de verbluffende natuur. Op het eiland Faial bijvoorbeeld kunt u kijken naar een krater van 400 meter diep met een diameter van 1450 meter…. In de haven van Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel moet u even een kijkje nemen bij de muurschilderingen die daar traditioneel door bemanningen van zeilschepen worden gemaakt die aan de oversteek van de Atlantische Oceaan gaan beginnen. Daarnaast even een kijkje nemen in het fort Sao Bras en de mooie boulevard aflopen.

Ook leuk

Van tevoren de uitgave ‘Het statige standbeeld’ van Suske & Wiske lezen: dat verhaal speelt zich voor een groot deel op Sao Miguel af. Tenslotte willen we nog een tip geven; ook al komt u met een schip aan, voor één van de mooiste excursies moet u opnieuw inschepen, maar dan op een veel kleiner bootje. Walvissen en dolfijnen spotten is namelijk de populairste excursie op de Azoren!

madeira