Four Star Mariner in drie jaar tijd

klanttaanwoord-labelHij ging in 2012 pas voor de eerste keer cruisen, maar is inmiddels al ‘Four Star Mariner’ bij Holland America Line. In drie jaar tijd maakte hij samen met zijn vrouw acht cruises, in totaal goed voor 239 zeedagen. Bijzonder: Robert Bezemer maakte alle cruises met Holland America Line en dat gaat ook niet veranderen denkt hij. ‘Als je in een haven aankomt en de Nederlandse vlag wordt aan boord gehesen, dat vind ik een prachtig moment’.

Waarom bent u gaan cruisen?

We zijn jarenlang naar Afrika op vakantie geweest tot mijn vrouw vond dat we wel genoeg leeuwen gezien hadden. Ik heb 43 jaar een jachtwerf in Dordrecht gehad, dus ik heb wel iets met schepen. Maar de werf heb ik verkocht dus nu geniet ik van veel vrije tijd. Zo kwamen we op het idee om te gaan cruisen. Na de eerste cruise waren we gelijk verslaafd.

En altijd met Holland America Line dus?

Jazeker. We hebben nu al op het ms Ryndam, het ms Zuiderdam, het ms Rotterdam en het ms Noordam gevaren. Allemaal fijne middelgrote schepen, want op die immense Amerikaanse pakhuizen zal je mij niet zien. Maar nog belangrijker vind ik het Nederlandse tintje. Er zijn altijd Nederlandse officieren aan boord en die Nederlandse vlag hè, dat vind ik dus gewoon mooi.

U hebt in korte tijd echt veel gezien, wat waren de mooiste aanleghavens?

klantaanwoord-havenValetta op Malta, Calvi, of eigenlijk Corsica, Palermo, Napels… allemaal prachtig. Indrukwekkend vond ik ook Monaco. Vooral hoe de kapitein daar een schip van 283 meter lang op de millimeter in weet te manoeuvreren, echt een staaltje vakwerk. Het hele managen van zo’n schip fascineert me trouwens ontzettend. Alles wat er geregeld moet worden, van vers voedsel aan boord tot alle bagage die in elke haven weer het schip op en af moet, van het entertainment tot de machinekamer… er zit een prachtige logistiek achter.

Hoe ziet uw dag aan boord eruit?

Ik ben er vroeg bij: meestal sta ik om 5 uur al aan dek, lekker rustig is het dan. Ik film ook altijd de aankomst in een nieuwe haven. Verder doe ik weinig, ik geniet echt van de rust, lekker met een boekje bij het zwembad. Natuurlijk ga ik ook graag naar de restaurants aan boord, want het eten is er prima. Van mij hoeft dat allemaal niet zo lang te duren, dus ik ben altijd in het buffetrestaurant, het Lido, te vinden. Na het eten zit ik op het dek of op mijn balkon, lekker een sigaretje roken.

En het entertainment dan?

Ik ben gek op de B.B. King’s Blues Club, die optredens zijn echt geweldig. Daar gaan we om de dag heen, één avond zijn we zelfs drie keer achter elkaar geweest. Vraag je even aan de muzikanten of ze Barry White willen spelen en dat doen ze dan gelijk. Geweldig!

Wat vindt u van de service bij Holland America Line?

klantaanwoord-fotoIk vind vooral de Aziatische crews een toonbeeld van gastvrijheid. Ik zit vaak achter op het schip, lekker met een biertje aan de bar. Noemen ze me natuurlijk gelijk ‘sir’ maar dat hoeft niet van mij. Ik zeg dan altijd ‘my name is Robert’ en dan hebben we verder een prima contact tijdens de reis. Een enkeling noemt me ook wel ‘mister Heineken’!

‘Four Star Mariner’ wat is dat?

Holland America Line heeft een soort spaarprogramma: hoe meer je cruiset, hoe meer privileges je krijgt. Als Four Star Mariner is het vooral lekker dat je voorrang krijgt bij het inchecken: we staan in 10 minuten aan boord, heerlijk.

Gaat u vaak mee op excursies?

Nou nee, eigenlijk niet. Ik ben liever aan boord dan in de aanleghavens. Mijn vrouw gaat wel vaak winkelen ofzo. Als ik ergens heen wil, dan regel ik zelf een taxi want ik heb niks met een bus en reisleider die me vertelt dat er links een bananenboom staat. En dan ben ik weer op tijd terug voor een lekker koud biertje op het dek.

Wat valt u op aan boord?

Ik sta weleens te kijken van de hoeveelheid eten die sommige mensen opscheppen. En vooral dat ze er dan een Diet Coke bij bestellen…

Wat wordt de volgende cruise?

We gaan in de zomer weer, met het ms Zuiderdam over de Middellandse Zee naar Venetië, Palermo, Napels, Griekse eilanden, Turkije… heerlijk. En we gaan weer gezellig samen met vrienden die we op een andere cruise hebben leren kennen, ook Holland America Line-fans trouwens.

Nog een cruise op het verlanglijstje?

Ja, Antarctica en de Amazone lijken me geweldig. Maar dan wel met Holland America Line uiteraard!