Moeder aarde op haar mooist

Als u het over cruisen hebt, zullen IJsland en Groenland u waarschijnlijk niet als eerste bestemmingen te binnen schieten, want bijna iedereen ziet eerder maagdelijke stranden en steden in de Middellandse Zee voor zich. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een ‘tropische cruise’ met Holland America Line. Dat de keuze voor een cruise naar de regio IJsland en Groenland minder voor de hand liggend is, maakt de cruise absoluut niet minder leuk en extra bijzonder. Volg ons naar de landen van de geisers, watervallen, kloven en misschien zelfs een ijsbeer… Dit is natuur op z’n puurst!

Page-13-Image-75

Vier uur licht

Eerst maar wat twijfels wegnemen. Cruises naar deze noordelijke bestemmingen worden uiteraard in de zomermaanden georganiseerd! Ten eerste is het er in de winter te koud, maar wellicht nog belangrijker: u ziet weinig tot niets, want in de winter is het in Reykjavik (de hoofdstad van IJsland) niet meer dan vier uur per dag licht als het weer een beetje tegenzit. U vaart dus in de zomermaanden, maar wel naar winterse gebieden – op het oog althans. Want Reykjavik ligt weliswaar net onder de poolcirkel, de warme golfstroom zorgt toch voor alleszins acceptabele temperaturen.

Page-13-Image-79

Zo veel te zien, zo veel te doen

Page-13-Image-77Niet tropisch warm, maar wel eindeloos mooie natuur. Dat is wat u mag verwachten op deze bestemmingen. IJsland is natuurlijk bekend van haar geisers en de Blue Lagoon: een warmwaterbron waar u zich met modder in kunt smeren om vervolgens in het warme water af te zakken… Erg relaxed! Wel van tevoren boeken overigens. Maar er is nog veel meer dan deze twee bezienswaardigheden. Gelukkig leggen de cruiseschepen van Holland America Line dan ook in meerdere havens aan en bent u een dag of vier in IJsland. Zo komt u in Akureyri, Isafjordur en wellicht ook in Djupifogur. Het zal u waarschijnlijk nu niets zeggen, maar achteraf wel! Immense watervallen, vulkanen, gletsjers: maak een tour met een four wheel drive en u kijkt uw ogen uit. En breng niet te vergeten een bezoek aan de stad Reykjavik. De bijnaam van de stad is ‘Smoky Bay’, gekregen door de eerste kolonisten die zich hier gingen vestigen, omdat zij onder de indruk waren van de zuilen van stoom die omhoog komen door de warmtebronnen die zich in dit gebied in de grond bevinden. Een must tijdens een bezoek aan Reykjavik is de Hallgrímskirkja. Het ontwerp van deze kerk is gebaseerd op de al even indrukwekkende ‘Black Falls’ en het uitzicht over Reykjavik is prachtig.

Walvissen en ijsschotsen

Page-14-Image-93Het is een geruststellende gedachte dat u elke dag terugkomt in uw prive-hotel in de haven op het ms Rotterdam of het gloednieuwe Koningsdam… en in een lekkere warme hut, met schone handdoeken, heerlijk eten: dat is wel een andere manier van deze contreien bezoeken dan de poolreizigers van lang geleden. U kunt per cruiseschip ook nog doorvaren naar Groenland, Holland America Line is een van de weinige rederijen die een reis naar Groenland aanbiedt. Met onderweg de kans op live walvissen spotten zet het ms Rotterdam koers naar twee aanleghavens in Groenland: Qaqortoq en Nanortalik, visserplaatsjes waar afstammelingen van de Eskimo’s nog altijd in de houten gekleurde huisjes leven. Het cruiseschip is waarschijnlijk groter dan het dorp, maar ook in Groenland is het de natuur die het doet. Woest, onherbergzaam, ruig maar tegelijk prachtig. Als het meezit komt u af en toe een ijsschots tegen!

Keuze uit routes

De cruises met Holland America Line naar IJsland en Groenland maken op de heen- en terugweg stops in verschillende aanleghavens, afhankelijk van de cruise van uw keuze. Heen bijvoorbeeld via Schotland en de Faeröer-eilanden -waar u vast een beetje kunt warmdraaien in de woeste landschappen- en terug via Noorwegen waar u de heerlijke steden Bergen en/of Alesund nog bezoekt. De cruise die ook Groenland aandoet gaat van daaruit niet retour naar Nederland, maar het ms Rotterdam vaart door naar Canada en meert uiteindelijk af in Boston. Wilt u langer van deze unieke bestemmingen genieten dan kan deze cruise ook heen- en terug worden gemaakt.

Page-14-Image-96

[well type=”well-sm”]

Goed om te weten

Cruises naar IJsland en Groenland zijn zeldzaam! Ze worden -mede door het klimaat en natuurbescherming- slechts een paar keer per jaar uitgevoerd. Door de afstand duurt de cruise meestal minimaal twee weken en verblijft u een aantal dagen op zee. cruisewinkel biedt onder andere cruises aan in juni, juli en augustus 2016. Hiervan zijn er twee met vertrek en aankomst in Nederland, en één met vertrek in Rotterdam en aankomst in Boston, Verenigde Staten. De reis wordt gemaakt op het ms Rotterdam of Koningsdam. Alle cruises van Holland America Line staan voor warme service en gemak maar ook voor uitstekende voorzieningen op de schepen. Kortom, het zal u aan boord aan niets ontbreken. Ondanks dat Holland America Line onder de Amerikaanse vlag vaart, zijn in alle restaurants de menukaarten ook in het Nederlands verkrijgbaar en mocht u vragen hebben dan is er bij de receptie altijd een Nederlands sprekende medewerker aanwezig.
[/well]