Studiereis: Amsterdam naar Kopenhagen met het ms Zuiderdam

cruisewinkel collega’s Chantal en Martine gingen aan boord van het ms Zuiderdam voor een studiereis van Amsterdam naar Kopenhagen. Lees hun verslag hieronder!

Inchecken

Voordat de reis vertrekt vragen veel rederijen om op voorhand de online check-in procedure te voltooien. De rederijen hopen hiermee de werkelijke check-in in de cruiseterminals sneller te laten verlopen. Zo ook voor onze reis. Hierdoor was het enkel nog nodig om de boordkaart aan ons te overhandigen waardoor wij binnen 2 minuten bij de balie weg konden om via de security aan boord te gaan. Wat direct opviel bij het overhandigen van de boordkaarten is dat het omhulsel waar ze in zitten gepersonaliseerd was en een luxe uitstraling heeft. De experience begint dus al vanaf het moment dat deze overhandigd worden.

Aan boord en de eerste indrukken

Toen wij voor het eerst aan boord kwamen stond daar het personeel om ons in de juiste richting te sturen. Het duurde dan ook niet lang tot wij onze hut konden bewonderen. Het is een mooie midscheeps gelegen balkonhut. Wij vonden de hutten wel kleiner dan de hutten die wij op de recentelijk bezochte (nieuwere) schepen hebben gezien, maar alles is aanwezig. Er is ruim voldoende kastruimte, een badkamer met douche in bad (in onze hut waren er ook steun balken en een antislipmat aanwezig), een zeer comfortabel bed, een zachte bank (naar onze mening zat deze bijzonder lekker), de ruimtes waren af te schermen door gordijntjes zodat ieder zijn eigen privacy had, er was minibar en ga zo maar door. Wij ontmoetten direct het personeel die onze hut zou onderhouden en zij verzekerden ons ervan dat als wij iets nodig hadden of als ze iets voor ons konden doen, wij dit vooral moesten aangeven.

Eten en drinken

Na dit warme welkom zijn wij naar het Lido Market restaurant gegaan (buffet restaurant) om te lunchen. Er was hier voldoende keus aan verschillende lekkernijen. Zowel gezond als wat minder gezond. Wij kozen voor een broodje to go om zo eerst kennis te maken met de andere reisagenten. Een meeting en een voortreffelijke Piña Colada verder hebben wij voor het eerst gezondigd met een overheerlijk chocolade taartje. Hoewel onze persoonlijke mening is dat de desserts aan boord nog wel eens te wensen over laten, zijn deze bij de Holland America Line zeer smaakvol. De prijzen aan boord vielen ons erg mee, met name de cocktails. Deze waren gemiddeld 7,95 USD.

Crow’s nest

Wij kunnen wel zeggen dat dit ons favoriete gedeelte van het schip is. Bij het vertrek uit Amsterdam werd er door iemand verteld wat er te zien was. Zo werd bijvoorbeeld het Centraal Station genoemd en het varen over de A10. De Amerikaanse gasten waarmee wij aan de praat raakten waren erg verbaasd over dat “varen over een snelweg”  want dat hebben ze nog nooit gezien, in Amerika bestaat iets dergelijks niet. Wat voor ons zo normaal is, kan voor een ander werkelijk een bijzondere ervaring zijn. Voor ons was het de eerste keer dat wij vanuit Amsterdam weg voeren en vonden het bijzonderste moment het varen door de sluis van IJmuiden. Petje af voor alle kapiteinen van de verschillende schepen die dit mogelijk maken. Tijdens ons (wel echt voortreffelijke diner in het main restaurant) zagen wij de muren van de sluis en beseften ons wat een verantwoordelijk- en precisie werk er op de brug werd uitgevoerd. Een bijzondere ervaring!

Entertainment

Aan boord zijn er verschillende bars waar ook muziek is. Tevens is er een theater en uiteraard niet te vergeten de BB King Club. Laatstgenoemde is een Jazz club die op nagenoeg alle schepen beschikbaar is. Hier kunt u voor een gezellige dans terecht. Wij hebben door de planning helaas geen shows in het theater kunnen zien. Uiteraard zijn er naast dit entertainment nog wel meer activiteiten waarvan u gebruik kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan georganiseerde activiteiten die  altijd in het dagprogramma staan beschreven, of op eigen gelegenheid een groot schaakspel spelen of bijvoorbeeld een potje tafeltennis, tevens is er een app aan boord te downloaden waar het gehele dag programma op beschikbaar is. U kunt dit zo instellen dat u geen activiteit mist. Het schip heeft tevens een zwembad met schuifdak en daarbij behorende whirlpools waar u dus in ieder vaargebied van kunt genieten. Uiteraard is er ook een casino waar u een gokje kunt wagen. Er zijn veel mogelijkheden tot vermaak.

Pinnacle Grill

Bij een cruisereis met Holland America Line mag wat ons betreft een diner in het Pinnacle Grill restaurant niet ontbreken. Dit specialiteiten restaurant waar u doorgaans +/- € 25,- per persoon toeslag voor betaalt is gespecialiseerd in, de naam zegt het al, grillen. Dit betekent eigenlijk dat wij hier het lekkerste stukje vlees hebben gegeten tot nu toe. Wij hebben tevens vernomen dat de andere gasten en reisagenten ook zeer tevreden zijn over de kwaliteiten van de vis- en vegetarische gerechten. Aan zowel de amuse, voor-, hoofd- en nagerechten wordt erg veel aandacht besteed en dit is ook zeker te merken aan de smaak. Daarnaast is de opmaak ook nog eens fantastisch!

Bekijk hier alle reizen met het ms Zuiderdam: cruisewinkel.nl / cruisewinkel.be