Studiereis: Mein Schiff 6 van TUI Cruises

cruisewinkel collega’s Bart en Stefan gingen op studiereis naar Hamburg, om daar aan boord te gaan van het nieuwste schip van TUI Cruises: Mein Schiff 6. Lees hun verslag hier onder!

Zaterdag: op naar Hamburg!

Op een zonnige namiddag stapten wij op een van de kortste vluchten die je kunt maken vanaf Schiphol: een 45 minuten durende reis naar Hamburg. Helder weer zorgde voor mooie uitzichten over de Nederlandse weilanden en Duitse dorpjes, vlak over de grens. Bij aankomst op het vliegveld stapten wij op de trein, waarmee het slechts 20 minuten duurde om in het centrum te komen. Als accommodatie had Bart vooraf een Airbnb geboekt, wat inhoudt dat je een accommodatie in zijn geheel of gedeeltelijk van een huiseigenaar huurt.  Eenmaal kennisgemaakt met de verhuurder hebben wij onze bagage achtergelaten in onze kamer en zijn wij de stad gaan verkennen.

Met wat algemene info over de bezienswaardigheden en een uitgeprinte kaart van de stad zijn wij het centrum ingedoken, waar wij al snel mooie kerken, gezellige pubs en lokale marktkramen met Duits bier en zogenoemde kwarkballen tegenkwamen, een soort mini oliebollen die sterk smaken naar donuts. Een mooi stadsdeel is de HafenCity, waar de oude vrije handelszone zich bevond. Tegenwoordig is het gevuld met mooie kantoren en hotels, die gekenmerkt worden door de bruinrode bakstenen en tussenliggende grachten.

Rond etenstijd kwamen we aan bij het Brauhaus Joh. Albrecht, gelegen aan een groot grasveld met tal van lichtgevende kunstblokken. Bij deze brouwerij stond een typisch Duitse maaltijd op het menu: schnitzel, braadworst en aardappelen. Met een aangename temperatuur was het zelfs tot ver na het eten goed uit te houden op het terras, maar ook de grote hal binnen was gevuld met tal van lokale inwoners en toeristen.

Een avondprogramma hadden we niet, dus keerden we terug naar ons appartement in de wijk Hammerbrook. Al snel bleken wij de enigen huurders te zijn van een kamer in onze accommodatie. We raakten aan de praat met een vijftal gezellige Duitsers en werden niet lang daarna gevraagd mee te gaan om het avondleven van Hamburg te gaan verkennen. En zo stonden we plots in de wijk St. Pauli, waar zich de Reeperbahn bevindt. Deze bijna kilometer lange straat staat bol van de cafés, restaurants, discotheken en is tevens het prostitutiegebied van de stad. Tegen onze verwachting in was de sfeer zeer ontspannen en liepen er tal van jongeren, ouderen en gezinnen door de buurt. We keken onze ogen uit van al het spektakel dat om ons heen plaatsvond, van excentriek geklede feestgangers tot uitbundige feesttenten. Al met al heeft Hamburg ons in een halve dag zeer veel diversiteit laten zien!

Zondag: de eerste indruk van TUI Cruises

Waar Bart al meerdere schepen had gezien en al vaker gecruised had, was het voor Stefan de eerste keer aan boord van een cruiseschip. Een betere eerste indruk was dan ook niet in te plannen! Vanuit onze accommodatie reisden we af naar de haven, wat prima te doen was met de metro en een klein stuk lopen. Bij aankomst bij de cruiseterminal was het een feestelijke bedoeling, zo stonden er fotografen klaar, een groot koor met zangers, veel personeel van TUI en uiteraard alle cruisegasten. Na een voorspoedige incheck van nog geen 10 minuten was het zover, we mochten aan boord! Met het scannen van onze gepersonaliseerde passen werden wij welkom geheten door de vriendelijke bemanning.

Er was ons verteld dat wij ongeveer een uur moesten wachten tot onze hut gereed zou zijn, maar bij het afgeven van onze handbagage bleek de hut al compleet klaargemaakt te zijn. Onze host Michael heette ons nogmaals welkom en gaf aan dat wij de hut konden betrekken. Dit lieten wij ons geen twee keer zeggen, en direct namen wij alle details in ons op. Wat gelijk opviel waren de frisse kleuren van het interieur en mooie foto’s die aan de muur hingen. De ruime hut was voorzien van een balkon, die uitkeek over de honderden mensen die in de haven op het vertrek van het schip stonden te wachten. In de hut zelf was er aan van alles gedacht: er stond een Nespresso machine, flessen water, een grote flatscreen TV, een frisse badkamer en voldoende bewegingsruimte.

Omdat we beiden nieuwsgierig waren naar wat de rest van het schip te bieden had, hebben wij onze spullen achtergelaten en zijn ons met een van de twaalf liften gaan verplaatsen. Allereerst gingen we terug naar de ingang op dek 4, waar een grote bar gesitueerd was. Hier geraakten we spontaan in een rondleiding die al gaande was, en waarbij uitleg gegeven werd over het Atlantik restaurant. Hierover later meer!

We vervolgden onze weg naar dek 12 en 14 (dek 13 bestond niet), de bovenste verdiepingen van het schip. Hier troffen we een grote hardloopbaan, diverse bars, zwembaden en jacuzzi’s, restaurants en suites. Vooral de suite, die ter voorbeeld was opengesteld, maakte indruk. De zeer ruime accommodatie was over twee verdiepingen verspreid, waarbij de bovenste verdieping compleet uit balkon bestond met een luxueuze hangmat en stoelen. De badkamer had iets weg van een 4-sterrenhotel, dankzij het grote raam wat grensde aan de slaap- en woonkamer.

Aan boord van Mein Schiff 6 en de andere schepen van TUI Cruises geldt het Premium All-Inclusive concept, wat inhoudt dat er zeer veel merkdranken, lekker eten, fooien en tal van activiteiten en faciliteiten inbegrepen zijn in de reissom. Met twee vers bereide dranken namen we plaats op de ligbedden, om van de hoogstaande zon en het begin van de reis te genieten. Al snel bleek dat ons gezelschap uitgebreid zou worden, doordat wij collega’s uit Frankfurt herkenden. En zo bestond onze groep ineens uit acht!

Na een gezellige terrassessie zijn we met z’n allen op een rondleiding gegaan – ditmaal volledig – die ons langs de hoogtepunten van schip meenam. We kregen de Atlantik restaurants te zien, waar elke avond andere 5-gangen menu’s genuttigd kunnen worden. Dineren gebeurt hier in een sfeervol ingerichte omgeving en volgens een open zitting. De tour ging verder langs de zwembaden, het buffetrestaurant, de eerder bezichtigde suites. In het wellness gedeelte werd ons verteld dat de sauna een prachtig uitzicht over zee heeft en er één deur verder gesport kan worden op tal van fitness toestellen. Het sportcomplex bestaat uit een groot multifunctioneel sportveld met tribune. Hier kan o.a. gebasketbald en gevoetbald worden. De Tag & Nacht bistro is 24-uur per dag geopend en serveert per dagdeel passende lekkernijen. We eindigden de tour in de Tapas y Mas bar, waarna direct de veiligheidsvoorlichting startte. We begaven ons snel naar het theater, wat ons ontmoetingspunt was in geval van nood. Hier kregen wij een heldere video te zien waarin alles werd uitgelegd mocht er onverhoopt iets fout gaan.

De avond werd ingeluid met een diner in het Atlantik Mediteran restaurant, waar onder andere heerlijke carpaccio en mals vlees op het menu stond. Na het avondeten zijn we de Jazz Bar ingedoken, om daar een zeer goed live-optreden vol met bekende covers te aanschouwen. We sloten de avond met z’n allen af in het gezellige casino en de Abtanz Bar, waar een DJ een goedgevulde dansvloer voorzag van hippe muziek.

Maandag: een dag op zee

De volgende ochtend bevonden we ons voor de kust van Denemarken, wat door stevige mist pas later op de dag zichtbaar werd. Voor het ontbijt konden we terecht in het buffetrestaurant Anckelmannsplatz en de naastgelegen bakkerij op dek 12 of in de Tag & Nacht bistro op dek 5. We kozen voor  laatstgenoemde, waar zoete broodjes, gebakken eieren en nog veel meer opties een goede basis legde voor de mooie dag op zee.

In de ochtend besloot Bart het schip verder te verkennen en dook Stefan het zwembad in. Ondanks de temperatuur in de vroege ochtend nog niet heel hoog lag, was het water aangenaam warm. Na een paar uur tijd alleen doorgebracht te hebben, voegden we ons weer bij onze Duitse collega’s en genoten we van het voorbijtrekkende Deense landschap op dek 14. In de middag werd het iets frisser, waardoor zich een mooi tafereel voltrok: iedereen lag bedekt onder de gratis beschikbare dekens, die voor een grote paarse golf zorgde over het gehele dek.

In de namiddag startte een jaarmarkt, georganiseerd op dek 12. Met mysterieus klinkende muziek op de achtergrond en tal van acts, kraampjes en activiteiten werd de feestelijke markt druk bezocht. Het personeel had zichtbaar plezier in het werk wat zij deden, zo liepen sommige koks rond als clown verkleed en was andere bemanning in carnavalskostuum gehesen om de activiteiten te begeleiden.

De tweede en tevens laatste avond aan boord van Mein Schiff 6 werd wederom gespendeerd in het Atlantik Mediteran. Ondanks de aanwezigheid van tal van specialiteitenrestaurants – zoals een steakhouse – kozen wij voor hetgeen ons eerder al zo goed bevallen was. De bediening in het restaurant kwam ons zelfs rode wijn brengen die vanaf de andere kant van het schip moest komen, en normaliter niet in het restaurant geserveerd werd. Over service gesproken!

Na het eten begaven wij ons naar de Jazz Bar, waar de dansvloer was uitgebreid en een, naar onze smaak, enorm goede live-band stond te spelen. De ene na de andere hit werd gespeeld door de 6-koppige hoofd act. Het duurde dan ook niet lang voordat werkelijk alle aanwezigen aan het dansen waren geslagen! Met dit muziekspektakel werd de avond en grotendeels de cruise afgesloten!

Dinsdag: aankomst in Kiel en terugreis

De laatste ochtend was het inpakken, op ons gemak ontbijten in het Anckelmannsplatz en ontschepen. Alsof het weer zich er op had aangepast begon het zacht te miezeren. Met een bus transfer naar het station van Kiel kwam ook aan onze gezellige tijd met onze Duitse collega’s een einde. Na afscheid genomen te hebben zijn wij op de bus naar Hamburg gestapt, terwijl onze collega’s de trein pakten, beiden twee comfortabele opties om weer terug te komen waar de studiereis begonnen was. In een ogenschijnlijk nóg snellere vlucht terug dan heen zetten wij weer voet op Nederlandse bodem, en kunnen we terugkijken op een zéér geslaagde reis.

Dank aan alle collega’s die dit mogelijk maakten!


Bekijk het gehele aanbod cruises met Mein Schiff 6:

?? cruisewinkel.nl

?? cruisewinkel.be