Van Griekse oudheid naar Turkse wereldstad

De oudheid opnieuw ontdekken in Griekenland en u laten overweldigen in Istanbul. Deze 13-daagse cruise met het ms Nieuw-Amsterdam van Holland America Line vertrekt uit ‘de stad van het water’ Venetië en bevat alles voor een onvergetelijke reis. Dit is dan ook een cruise die élke cruise-liefhebber een keer gemaakt moet hebben…

Deur naar Olympia

instanbul-olympiaVanuit Italië vaart u naar het Griekse Katakolon. De schepen die er aanleggen lijken soms net zo groot als het dorpje zelf. Bijzonder is het om hier van uw schip af te gaan en het in al haar glorie aan de kade te zien liggen. Katakolon is slechts een klein dorpje, maar wél gelijk Griekenland. Waslijnen met inktvis eraan, het typische Griekse ‘kalimera’, rietgevlochten stoeltjes op een terras, veel blauw en wit… Ja, u bent in Griekenland! En u bent dichtbij Olympia. U kunt aan boord een prachtige excursie boeken naar de geboorteplaats van de Olympische Spelen. In de oudheid werden deze gehouden ter ere van Zeus. De twee meest imposante tempels die nog te bezichtigen zijn, zijn de Hera- en Zeus-tempel. Deze tempels zijn een klassiek voorbeeld van de Dorische architectuur, die gekenmerkt wordt door het gebruik van kolommen en zuilen. Voor deze zuilen wordt nog steeds elke vier jaar de Olympische vlam ontstoken. Centraal in de tempel van Zeus stond een 12 meter hoog beeld gemaakt door Fedeias, de belangrijkste beeldhouwer uit de oudheid. Dit beeld is gemaakt van ivoor en gedeeltelijk versierd met het mooiste goud dat men kon vinden. Het is nog steeds te bewonderen in het museum van Olympia. En bezoekt u Olympia op een warme dag, dan zult u de onmiskenbare geur van hars ruiken, net zoals de oude Grieken dat al deden…

Bovenop de Akropolis

instabul-akroplisVanuit Katakolon vaart u verder naar Athene. De cruisehaven van Athene, Piraeus, ligt ongeveer 15 kilometer buiten de stad. Als u ervoor kiest om Athene op eigen initiatief te ontdekken, kunt u vanuit de haven gemakkelijk met de metro (neem de groene lijn!) in het centrum komen. Natuurlijk kunt u ook van te voren een excursie boeken. Waar u ook voor kiest, in Athene is nog steeds veel te zien uit de Griekse oudheid. De stad is vernoemd naar godin Pallas Athena. De tempel Parthenon op de Akropolis is speciaal voor haar gebouwd, en nog altijd te bezichtigen. Neem hier vooral even de tijd om te genieten van het uitzicht. U staat op de Akropolis waar de eerste mensen zich hebben gevestigd in 3.500 voor Christus. Bedenkt u zich eens dat u staat op de bakermat van verschillende beschavingen. Hier liepen mensen in lange gewaden zoals we die nu uit de film kennen. Er was nog geen bebouwing maar een uitgestrekt landschap met prachtige vergezichten. Mooi om hier even bij stil te staan.

Metrostation als museum

Dat Athene ‘gebouwd is op geschiedenis’ werd duidelijk tijdens de aanleg van de metro in de stad. Er werden vijftigduizend antieke schatten opgegraven die nu tentoon zijn gesteld in verschillende metrohaltes. Zo ziet u, terwijl u zich gemakkelijk met de metro door de stad verplaatst, onder andere bronzen en marmeren beelden, aardewerk en zelfs een stuk van een massagraf uit de tijd van de pest. Bijvoorbeeld in het metrostation dat u naar het Platía Syntágmatos brengt, ofwel het plein van de grondwet (Sýntagma), zijn deze opgravingen te zien. Ten zuiden van dit plein loopt de Amalialaan. Deze laan is niet vernoemd naar de dochter van onze koning maar naar de eerste koningin van Griekenland. Zij liet de Ethnikós Kípos, oftewel de huidige nationale tuin aanleggen. Vroeger was dit de tuin van het koninklijk paleis maar tegenwoordig doet het dienst als stadspark waar de warmte en drukte van de stad even ontvlucht kan worden.

Broodje verse vis

instanbul-broodjevisAls u vol indrukken vertrekt uit Athene steekt uw schip de Middellandse Zee over en vaart de Dardanellen door, de zeestraat naar Turkije. Deze komt uit in de Zee van Marmara waaraan de betoverende stad Istanbul ligt. Voordat uw schip de cruisehaven in vaart, komt u langs de ‘Maiden Tower’, bekend uit twee James Bond films. Voorbij ‘Maiden Tower’ komt u aan in de haven waar het schip aanmeert in het Europese deel van de stad met zicht op het Aziatische gedeelte. Recht vooruit ziet u de Galatabrug. Deze brug met twee verdiepingen is een verbinding over de Bosporus tussen het Europese en Aziatische gedeelte van de stad. U kunt aan boord een excursie boeken om de highlights van Istanbul te bezichtigen of ervoor kiezen om zelfstandig Istanbul in te trekken. Wellicht is Istanbul een beetje overweldigend in het begin. Er zijn zoveel mensen die zich allemaal een andere richting op lijken te bewegen, de taal en tekens zijn nieuw en de stad is simpelweg zó groot. Een goede plek om even te acclimatiseren is aan de oever bij de Galatabrug, waar u allerlei visrestaurantjes vindt. Aan het water is het goed toeven en dat weten de Turken ook. Zij komen hier een (heerlijk!) broodje vis of andere Turkse lekkernijen eten. Aan het uiteinde van de brug bieden straatverkopers vers geperste granaatappelsap aan. Zeker het proberen waard!

Kerk, moskee, museum

instanbul-moskeeOm de grote trekpleisters van Istanbul te zien gaat u vanaf de Galatabrug naar het Sultanahmet district. Daar liggen tegenover elkaar de Blauwe Moskee (Sultan Ahmetmoskee), zo genoemd vanwege het gebruik van vooral blauwe tegels aan de binnenkant en de Aya Sofia (Hagia Sophia). De Aya Sofia is nu een museum maar dat is niet altijd zo geweest. Het is één van de weinige gebouwen ter wereld, waarin te zien is dat het eerst een kerk en daarna een moskee is geweest. Het geluk wil dat de verschillende godsdiensten elkaars kenmerken niet hebben vernietigd maar hebben omarmd waardoor op één van de centraal gelegen koepels een afbeelding van Maria met het kindje Jezus te zien is, terwijl aan de zijkanten van de koepel grote Arabische tekens zijn afgebeeld. Neem de trap naar boven en voel u op een prachtige manier even klein en kwetsbaar tussen de eeuwenoude geschiedenis die in dit gebouw voelbaar is. Wanneer u naar buiten loopt -dit is niet te missen- hangt er boven uw hoofd een schuine spiegel, waardoor u de schitterende afbeelding op de muur achter u kunt zien.

Boven- en ondergronds verdwalen

Tegenover de Aya Sofia ligt de Basilica Cisterne, een ondergronds waterbassin dat de stad vroeger in droge tijden van water moest voorzien. Op twee van de 336 pilaren, die gebruikt zijn om het te bouwen, is het hoofd van Medusa (een Griekse Godin uit de oudheid) te vinden. Haar aanwezigheid past in het bassin dat een mythisch gevoel met zich meebrengt. In het Sultanahmet district kunt u ook de Big Bazaar bezoeken. U stapt een wirwar van kraampjes, steegjes en mensen in. Alles wat u maar kunt bedenken is hier te koop, van lampen tot tapijt, zoetigheid en noten, Turks theeservies en sieraden. De kans dat u binnen in de bazaar verdwaalt is zeer groot. Laat u lekker meeslepen, en geniet van alles wat de koopmannen u aanbieden. Een tip: vergeet niet af te dingen als u iets gaat kopen!

instanbul-reisaanbod

* = actuele prijzen onder voorbehoud