Van sleepboot naar cruiseship

sleepboot-cruiseship-tagHij heeft een varend verleden en is nog steeds verliefd op schepen. Louis de Rechter uit Antwerpen ontdekte als 1e stuurman op sleepboten de wereld, toen voer hij vanuit de haven van Antwerpen. Tegenwoordig is hij nog bijna net zo vaak op zee, maar dan als passagier van cruiseschepen. “We hebben ongeveer de hele wereld per cruiseschip gedaan, maar er blijft nog steeds genoeg over om te ontdekken”. En zo denken zijn vrienden er ook over, want inmiddels heeft ‘Louis’ een naam opgebouwd als reisleider…

Wat was uw eerste cruise?

In 1998 zijn we voor 55.000 Belgische Francs een week door de Caribbean gevaren. Eigenlijk was ik gelijk ‘verkocht’: de luxe van elke dag op een andere plaats zijn, goed eten en een goede service, en dan ook nog op een schip… Voor die tijd maakten mijn vrouw Rita en ik vaak rondreizen, maar cruisen is toch echt fijner en relaxter.

En u maakte ook gelijk nieuwe vrienden?

Ja, op die eerste reis leerden we Madelein en Theo kennen. En het mooie is dat we sindsdien 22 cruises hebben gemaakt, en alle 22 met elkaar!

Page6_5Heeft u na 22 cruises ook voorkeuren?

Nee, eigenlijk niet. Ik heb inmiddels met zoveel maatschappijen gereisd, HAL, Costa, Princess, AIDA, Royal Caribbean, MSC, wij vinden het eigenlijk overal wel goed aan boord. Maar de iets kleinere schepen zijn soms toch wel wat intiemer en geven een wat meer luxe gevoel.

Hoe ziet uw dag aan boord eruit?

We eten in elk geval altijd lekker, goed ontbijt en een prima diner. Overdag gaan we erop uit in de aanleghavens en ’s avonds gaan we eigenlijk altijd naar de shows aan boord. Vooral de ‘Ice Odyssey’ show aan boord van de Voyager of the Seas vonden we bijzonder: zit je op een cruiseschip in de Caraibische zee te kijken naar een ice skating show!

En overdag dus vaak op excursie?

Ja, we gaan in de aanlegplaatsen altijd veel bekijken. Maar op excursie eigenlijk niet. Ik zoek thuis op de computer uit wat er te doen is, en dan maak ik een programmaatje voor elke plaats waar ik heen wil. Komen we aan, nemen we een taxi en krijgen we zo alles te zien. ‘Louike regelt dat wel’ hoor ik dan ook vaak van onze meereizende vrienden.

Page6_7Veel mooie dingen gezien dus?

Ja zeker, we hebben bijvoorbeeld heel Istanbul zo gedaan en een mooie tocht – met de bus – naar Pompeï gemaakt, maar ook het graf van Ayrton Senna gezien in Brazilië, die dingen zoek ik thuis uit. Maar natuurlijk kun je niet alles zelf doen, als we in Alaska zitten gaan we lekker mee op excursie!

Wat was tot nu toe uw mooiste cruise?

Misschien wel vorig jaar. We zijn toen gestart in Hawaii, via de Bora-Bora eilanden door Frans Polynesië gevaren naar Nieuw Zeeland en daarna Australië. Echt een fantastische trip. Maar ja, Rio de Janeiro – Paraguay – Uruguay was ook heel mooi.

Blijft er nog wel wat over voor toekomstige reizen?

Ach natuurlijk, de Middellandse Zee bijvoorbeeld is groot genoeg en er is zo veel te zien. We hebben daar nu vier cruises gemaakt, maar er is altijd meer te zien. Er veranderen ook dingen natuurlijk. Zo waren we al eens in Vietnam, maar dan gaan we nog eens terug. We kunnen altijd nog riviercruises gaan maken, ook daar is veel keuze in prachtige reizen over de Donau bijvoorbeeld.

Page6_8Wat was uw bijzonderste ervaring aan boord?

Ja, dat zal wel niemand antwoorden, maar ik wilde altijd nog graag een keer in een storm terechtkomen met een cruiseschip. Heeft natuurlijk te maken met mijn varende verleden. Dat is gelukt! We voeren in het gebied waar orkaan Anna actief was, met metershoge golven en een schip dat flink op en neer ging. Iedereen binnen, maar ik vond het prachtig buiten!

Heeft u na 22 cruises tips voor cruise-reizigers?

Ik weet niet of het een echte tip is, maar wij boeken altijd een binnenhut. Een balkon is natuurlijk mooi, maar ik ga voor hetzelfde geld liever twee keer cruisen in een binnenhut dan één keer in een buitenhut. Je bent eigenlijk toch de hele dag buiten en bovendien had ik op onze sleepboten ook nooit een patrijspoort.

Wat wordt de eerst volgende cruise voor de familie De Rechter?

We hebben een hele mooie reis in het vooruitzicht in het najaar, afvaart in San Diego en dan de hele Mexicaanse Riviera afvaren. Vervolgens door het Panamakanaal naar Belize en vanaf Fort Lauderdale in Florida weer terug naar Antwerpen, dat laatste deel met het vliegtuig uiteraard!

Page6_6Dat was het voorlopig?

Nou, we zitten ook al wel naar 2016 te kijken, want de reis met de nieuwe Koningsdam van Holland America Line naar Spitsbergen lijkt ons wel wat, maar ook Azië staat weer op het verlanglijstje, kijken hoe het in Vietnam is.