Van St. Petersburg naar de Beatles

Wilt u een ander Europees cruisegebied ontdekken dan de Middellandse Zee? Boek dan een cruise op de Celebrity Silhouette over de Oostzee met vertrek en aankomst in Amsterdam. Cruise naar Rusland en bezoek prachtige steden, met mooie architectuur en grote kunstverzamelingen. Onderweg komt u langs Estland, waar u in Tallinn terug in de tijd stapt tijdens een bezoek aan het oude centrum. De Celebrity Silhouette vertrekt vanuit Amsterdam ook naar het Verenigd Koninkrijk. Dan hoeft u alleen de Noordzee over te steken, dus u bent er zo. Genoeg reden om in te schepen.

Middeleeuws Vanalinn

Cruise - Celebrity SilhouetteNa vertrek uit Amsterdam met de Celebrity Silhouette vaart u eerst een stuk langs Duitsland en doet u waarschijnlijk Kopenhagen aan (ook heel leuk!), maar wij vertellen u graag meer over Tallinn. Wanneer u Tallinn bezoekt lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan. Dat klopt ook wel een beetje. Het middeleeuwse centrum van de hoofdstad van Estland, Vanalinn, is door UNESCO uitgeroepen tot het best bewaarde historische centrum van Noord-Europa.

De kleurrijke huizen en schilderachtige straten zien eruit als het decor van een film. De 124 meter hoge toren van St. Olav’s staat als herkenningspunt fier overeind. Net zo herkenbaar is het karakter van de stad. Ondanks een geschiedenis van onderdrukking – Tallinn betekent ‘Deense stad’ wat refereert aan de Deense overheersing- heeft de stad zijn eigen karakter weten te behouden. Ten tijde van de Sovjet Unie zijn de Russen de laatste overheersers geweest en ook zij hebben geen permanente sporen achtergelaten. Net buiten het oude centrum, waar vroeger typerende Russische woonblokken stonden, mag u nu alles verwachten wat een moderne stad te bieden heeft. Hedendaagse gebouwen, parken en levendige straten én meer dan 400 WiFi-punten waardoor er door de hele stad draadloos internet is. Hierdoor kunt u makkelijk de vakantiefoto’s naar familie of vrienden sturen!

Kleurrijke koepels

Cruise - St. PetersburgSt. Petersburg en Tallinn lijken een beetje op elkaar. Als u vanaf het water St. Petersburg ziet liggen dan zijn de gekleurde koepels van de stad al goed te zien. De fonkeling doet denken aan de gekleurde daken van Tallinn. Tsaar Peter de Grote heeft de inspiratie van de bouw van St. Petersburg opgedaan in Amsterdam. De grachtengordel is het hart van de stad. Daaromheen is de rest van de bebouwing ontstaan, net zoals bij een aantal Nederlandse steden.

Een van de bekendste én populairste gebouwen in St. Petersburg is de Hermitage. Het is één van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. De geschiedenis vertelt ons dat het is ontstaan om de privé-collectie van Catharina de Grote te herbergen maar vanaf 1852 is de Hermitage toegankelijk voor publiek. In het museum is veel verschillende kunst te vinden, zo kunt u er terecht voor een indrukwekkende verzameling uit onder andere de Egyptische oudheid, maar ook voor schilderijen van Leonardo da Vinci en Rembrandt.

Prachtig spiegelbeeld

Een van de mooiste plaatjes van St. Petersburg is de Opstandingskerk. Met de kleurrijke koepels een echte blikvanger. Gebouwd op de plek waar Tsaar Alexander II om het leven is gebracht wordt deze kerk ook de Kerk van de Verlosser op het Bloed genoemd. Evenals de opbouw van de stad is de Opstandingskerk niet geheel origineel. Het is deels een kopie van de Sint-Basiliuskathedraal op het Rode Plein in Moskou, maar dat maakt een bezoek niet minder de moeite waard. Zowel de binnen- als buitenkant zijn een plaatje. De buitenkant van de kerk is rijkelijk voorzien van mozaïek. Het dak, dat de vorm van een tent heeft, is bedekt met kleurrijke dakpannen. Als toefjes slagroom om het af te maken, zijn de koepels van de kerk versierd met goud, groen en blauw. Een prachtig geheel.

Nog zo’n hoogtepunt is de rivier de Neva die zich als een fonkelend sieraad door St. Petersburg slingert. Aan de oever van de rivier vindt u restaurantjes en terrasjes om even bij te komen en te genieten aan het water. Volg daarna de rivier totdat u weer bent uitgekomen bij de Opstandingskerk. Door de weerspiegeling in het water wordt uw foto van de kerk zo mogelijk nog mooier!

Iers biertje

Cruise - bierU kunt met de Celebrity Silhouette ook kiezen voor een cruise naar Engeland en Ierland waar u steden zoals Cork, Glasgow en Liverpool bezoekt. Rondom het Verenigd Koninkrijk varen is een ervaring op zich. De kliffen en kloven zorgen voor spectaculair uitzicht vanaf het schip. Cork, een aanrader als u het Verenigd Koninkrijk bezoekt, is omgeven door ongerepte natuur. Zodra u een blik werpt op het groene glooiende landschap, met schapen, grote stukken steen, ontelbaar veel tinten groen en u voelt de wind in uw gezicht, dan weet u dat u in Ierland bent. Na de frisse neus mag een écht Iers biertje in het historische centrum van Cork eigenlijk niet ontbreken, evenals een bezoek aan St. Mary’s Cathedral.

Liverpool, Beatles en Glasgow

Penny Lane in LiverpoolAls echte Beatlesfan is de ‘Beatles Story’ tour een ‘must’ tijdens een bezoek aan Liverpool. U komt langs huizen waar de vier mannen hebben gewoond en u wordt meegenomen op een reis door de muziekgeschiedenis van deze wereldberoemde band. De Beatlestour start in de wijk Albert Dock, ook leuk als u geen fan bent, want tussen de oude pakhuizen bloeit nu een moderne wijk met hippe restaurants en verschillende musea.

Als laatste stad mag Glasgow niet ontbreken. Glasgow was ooit de rust zelve als pittoresk plaatsje met Victoriaanse gebouwen. Nu is het een van de grootste zeehavens van Groot-Brittannië, met veel dynamiek en moderne gebouwen. Gelukkig heeft de moderne bouwstijl lang niet de hele stad overgenomen en krijgt u nog steeds een kijkje in het verleden.

[well type=”well-sm”]

Goed om te weten

Er is een aantal cruises met de Celebrity Silhouette naar het noorden van Europa, de duur van deze reizen bedraagt 12 tot 14 nachten. De cruises hebben verschillende routes: de meeste doen onder andere Kopenhagen, Tallinn en St. Petersburg aan, maar u kunt ook kiezen voor een cruise rondom het Verenigd Koninkrijk. De Celebrity Silhouette biedt plaats aan 2886 passagiers, heeft zeven restaurants waar uitstekende maaltijden worden geserveerd en 3 zwembaden aan boord. Het schip behoort tot de Solstice klasse, wat betekent dat het een 5-sterren schip is en dat 85% van de hutten een balkon heeft.

Een aanrader aan boord is de Sky Observation Lounge waar u door de grote panoramaramen, die van de grond tot aan het plafond lopen, een fantastisch uitzicht op zee heeft. Tip: Boek een excursie in St. Petersburg omdat u een visum nodig heeft om Rusland te bezoeken. Een visum zit bij de excursie wat een hoop geregel scheelt (het verkrijgen van een visum voor Rusland kan lastig zijn). Hierdoor zijn de excursies snel volgeboekt, en is het aan te raden om voor vertrek al te boeken.
[/well]