Elk jaar een huwelijksreis

InformatieZes jaar geleden gingen ze voor het eerst op een cruise en inmiddels zijn alle vakanties sindsdien cruisevakanties geworden. En allemaal met Holland America Line. De familie Cambeen heeft de smaak te pakken dus. ‘De combinatie van bijna elke dag een andere stad bezoeken maar ook een luxe kamer en een zwembad, restaurants en entertainment maakt een cruise zo compleet dat we niks anders meer willen’, vertelt Audrey Cambeen ons.

Wat was jullie eerste cruise?

Dat is eigenlijk wel een mooi verhaal… we gingen namelijk vaak met ons gezin naar een vakantiepark in Griekenland maar een vriendin tipte me om eens een cruise te proberen. Niet in de laatste plaats omdat ze wist dat ik eigenlijk nog een keer met mijn vriend wilde trouwen en dat op een cruiseschip ook mogelijk is. Dus ik heb me goed in de cruisewereld verdiept en de huwelijksmogelijkheden gecheckt en daarna hebben we besloten: ja, dit gaan we doen!

Dus je ging cruisen om te trouwen?

Aan boord van de Holland America LineNou, dat ook weer niet. Maar mijn man Rob wilde ‘klein’ trouwen en ik juist ‘groot’ met als gevolg dat het er steeds maar niet van kwam. Als alternatief op een cruiseschip trouwen zagen we alle twee wel zitten en zo werd die eerste cruise dus een soort huwelijksreis met de kapitein min of meer als ‘trouwambtenaar’.

En vanaf toen waren jullie verslaafd aan cruisen?

Ja dat zou je zo wel kunnen zeggen. Ook onze kinderen – 17 en 12 jaar oud – willen eigenlijk niks anders. Door mijn werk als bloemist en de schoolvakanties van de kinderen zijn we gebonden aan bepaalde weken in de zomer. Sinds die huwelijksreis zijn we elk jaar in de zomervakantie gaan cruisen en inmiddels zitten we al over de 100 zeedagen. Het is onze enige jaarlijkse vakantie, maar die is dan ook top!

Met welke maatschappijen cruisen jullie?

EzelsAltijd Holland America Line. Dat is die eerste keer zo goed bevallen dat we niets anders meer willen. Fijne schepen, niet te groot, aardig personeel en gaaf entertainment: daar houden wij wel van. En verder vind ik het fijn dat er nog een bepaalde klasse aan boord heerst, niet zo’n massaal pretparkgevoel maar mooi gekleed naar een diner gaan, dat vind ik belangrijk – ook voor de opvoeding van onze kinderen trouwens.

Is er verschil tussen de schepen van Holland America Line?

Wij hebben nu op het ms Noordam, Ryndam, Zuiderdam en Nieuw-Amsterdam gevaren. Natuurlijk is de overeenkomst groot, maar toch vind ik het ms Noordam tot nu toe het fijnste schip. Het entertainment is daar meer naar onze smaak ook. Gelukkig hebben alle schepen een Pinnacle Grill specialiteiten restaurant, want daar hebben we na ons huwelijk gegeten en dat doen we nu jaarlijks over! Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar het ms Koningsdam…

Al veel gezien dus?

Cruisen - SantoriniTot nu toe hebben we zes cruises over de Middellandse Zee gemaakt, maar dat heeft ook met de vakanties van de kinderen te maken. We gaan altijd in het hoogseizoen, en dan wordt ver vliegen en daar cruisen wel prijzig. Misschien komt dat later nog wel, als we wat flexibeler zijn.

Heb je een favoriete bestemming?

Eigenlijk niet. Maar Santorini in Griekenland heeft ons hart wel gestolen, Kotor vonden we echt heel bijzonder en Barcelona heel gezellig. Maar juist de combinatie van al die verschillende bestemmingen maakt een cruise tot zo’n mooie ervaring voor ons allemaal. Omdat het onze enige vakantie is gaan we altijd lang, ergens tussen de twee en drie weken, en dan zie je dus heel veel. Veel verschillende mensen ook trouwens, want vaak gaan op de helft van onze reis de meeste mensen van boord en komt er een hele groep nieuwe passagiers.

Maak je veel contact met medepassagiers?

Cruise met de familieSoms wel, maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het hele jaar in de winkel al aardig ‘moet’ zijn dus op vakantie ben ik er vooral voor man en kinderen. Maar uiteraard spreek je wel medepassagiers en drie jaar geleden hebben we aan boord kennis gemaakt met een andere familie waarmee we nog altijd bevriend zijn. Ook wel bijzonder vind ik dat mijn zoon z’n vriendin op een cruise heeft leren kennen en – al woont ze in Canada – ze vieren samen kerst!

Is de volgende cruise al geboekt?

Nee nog niet, maar we zijn wel plannen aan het maken. In de zomer, met Holland America Line, over de Middellandse Zee. We willen kijken of we er een dag Venetië bij kunnen doen en ik zou ook graag weer even langs dat ene leuke winkeltje in Katakolon gaan, de mensen daar kennen we inmiddels en we brengen altijd stroopwafels voor ze mee!