In het voetspoor van de Viking

Duizelingwekkend mooie fjorden, kleurrijke steden en een prachtige ongerepte natuur: cruisen in Noord Europa is hartverwarmend én avontuurlijk. Want tijdens uw cruise door het hoge noorden stapt u letterlijk in de voetsporen van de Vikingen.


Boven het water hangt een mysterieuze nevel en aan weerszijden van uw cruiseschip doemen grote groene reuzen op. Bovenop ligt hier en daar nog een plukje sneeuw, maar verder ziet u duizend tinten groen. Gras, bomen, stuiken, mossen en uitgeslagen rotsen. Even verderop in het water ligt een vissersboot terwijl u wordt verrast door het kletterende geluid van een waterval. Een cruise langs de Noorse fjorden is een bijzondere ervaring.

Astrid Lindgren

Noord Europa is verrassend veelzijdig. Aan de ene kant vindt u er prachtige stukken ongerepte natuur die u opeens een nietig gevoel kunnen geven. Aan de andere kant treft u er kleurrijke steden die niet onderdoen voor andere Europese grootheden. Neem het Zweedse Stockholm. Een vriendelijke, ruim opgezette stad waar kleurrijke gebouwen de straten sieren. Omdat de stad bestaat uit zo’n 24.000 eilanden wordt het ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Hoogtepunt in Stockholm is een wandeling door het Middeleeuwse stadscentrum, Gamla Stan. Hier vindt u een wirwar van kleine straatjes, 17e eeuwse gangetjes, pleinen en prachtige gebouwen zoals de Storkyrkan, de 13e eeuwse Kathedraal en Stockholms Slott,het Koninklijk Paleis van Stockholm. Met zijn oude geel- en roodkleurige huizen doet dit stukje Stockholm bijna Zuid-Europees aan.

Reist u met uw (klein)kinderen? Bezoek dan vooral Junibacken, het museum waar de wereld van Astrid Lindgren tot leven komt en waar kinderen voor even zelf Pippi kunnen zijn in Villa Kakelbont.

Onze eigen Meesters

Nog een topper in Noord Europa is St. Petersburg. Deze statige stad spreekt bij velen tot de verbeelding. Misschien wel omdat hij doet denken aan Amsterdam, de stad waar Tsaar Peter de Grote zijn inspiratie opdeed voor zijn Petersburg. Als ‘venster naar Europa’ en voormalig hoofdstad van het Russische Rijk, werd Sint-Petersburg de bakermat voor kunst en literatuur. En dat voelt u nog steeds wanneer u door de straten van deze stad loopt. Cultureel hoogtepunt is de Hermitage. Dit museum bestaat uit maar liefst zes gebouwen en één ervan is het beroemde Winterpaleis. Hier vindt u onder meer een grote collectie West-Europese kunst waaronder werken van Rembrandt, Jan Steen en Rubens. Sprookjesachtig is de lichtblauwe St. Nicolas kathedraal, zeker als ’s avonds de zon onder gaat en de kathedraal prachtig verlicht wordt is een wandeling door de stad betoverend mooi.

noord-europa-1

Middernachtzon

Natuurlijk staat Noord Europa vooral bekend om de ongerepte natuur. De warm water bronnen in IJsland, de ruige kusten van Noorwegen en Schotland, de mooie bergen en meren in Zweden en de oneindige naaldwouden. Maar er is nóg een natuurwonder te zien, namelijk het noorderlicht in de winter en de middernachtzon in de zomer. Tijdens de cruisemaanden in de zomer gaat de zon boven de Poolcirkel niet onder. Een bijzonder fenomeen dat zorgt voor een unieke sfeer. Hoe noordelijker u reist, des te langer de middernachtzon zichtbaar is.

Krijgers

Wie cruist door de Noord Europese wateren, treedt ook in de voetsporen van de Vikingen. Van de 8e tot de 11e eeuw leefden in Noorwegen, Zweden en Denemarken deze Noormannen die bij ons vooral bekend staan als plunderende krijgers. Daarnaast waren ze ook ontdekkingsreizigers, kolonisten, ambachtslieden, handelaars en scheepsbouwers. In heel Noord Europa hebben de zeebonken hun sporen nagelaten. Twintig kilometer onder het Zweedse Visby kunt u in Tofta een Vikingsdorp bezoeken. Vooral kinderen kunnen zich hier helemaal inleven in het leven van Wicky de Viking. En in Kopenhagen vindt u bijvoorbeeld het Viking Schip Museum waar echte Vikingschepen zijn te bewonderen. Net als in Oslo in het Vikingskipshuset. Maar dan gaat het avontuur op uw eigen schip weer verder en zoals de Vikingen waarschijnlijk gezegd zouden hebben: góða ferð. Oftewel: goede reis.