Indrukwekkende natuur en genieten op zee

Trans-Atlantische cruises. Ze zijn ideaal voor mensen die slechts één keer een lange vlucht willen maken en toch de Cariben of Zuid-Amerika willen ontdekken. Cruise Magazine maakt ter inspiratie vier trans-Atlantische reizen. U ontdekt er idyllische plaatsen, een bijzondere cultuur en fraaie natuur. Bovenal beleeft u een aantal onvergetelijke dagen op zee.


Weelderige cruise

Proeven van Brazilië. Het kan letterlijk tijdens deze cruise. De inscheping is in Santos, de geboortestad van de wereldberoemde voetballer Pelé. Het is ook de stad van koffie en suiker- en katoenexport. Vooral de koffie-export neemt een belangrijke plaats in de grootste havenstad van Zuid-Amerika in. Niet voor niets vindt u hier het Coffee Museum waar u de vele Braziliaanse koffiesoorten één voor één kunt proberen. Na de inscheping zet uw cruiseschip koers richting Buzios en Salvador. Buzios is een vissersplaats met kenmerkende architectuur, uitgestrekte stranden en verscheidene clubs. Salvador heeft weer een heel eigen identiteit. Het is qua inwoneraantal de derde stad van Brazilië. De ontwikkeling is sterk beïnvloed door de vele Afrikaanse slaven die ooit te werk zijn gesteld op plantages en bij suikermolens. De Praça do Pelourinho (het Plein van de Schandpaal) is de plek waar slaven verhandeld en gestraft werden. Na Brazilië volgt de reis naar een reeks  fraaie plaatsen in Spanje, Malta en Italië. Venetië, waar u in de haven een prachtig zicht hebt over de romantische gondelstad, is het eindpunt van de cruise. Voordat u daar bent heeft u eerst nog een aantal heerlijke dagen op zee te gaan. Vervelen is geen moment nodig, want u hebt voortdurend een weids zicht over de oceaan. En natuurlijk is er aan boord van de MSC Preziosa volop vertier.

Uw cruiseschip staat bekend om zijn weelderige en stijlvolle inrichting. In het publieke deel vindt u onder andere vier zwembaden, waaronder een zogeheten infinity pool. Zo’n zwembad geeft u het gevoel dat het in de horizon opgaat en geen einde heeft. Verder treft u er twaalf whirlpools, 21 bars, meerdere winkels en een casino. Sportieve gasten voelen zich wellicht thuis in de sporthal, op de bowlingbaan of in het fitnesscentrum.

Na een dag vol genot schuift u aan tafel aan in één van de à la carte restaurants. De chef-koks presenteren een keur aan verfijnde gerechten, gecombineerd met 16 uitstekende wijnen. Als u iets te vieren heeft en nog meer in de watten gelegd wilt worden, is het specialiteitenrestaurant een goede tip. De Aurea Spa heeft therapeutische modderbaden, geparfumeerde stoombaden en etherische massages.

Magnifieke reis

Het begin van de cruise met de Costa Magnifica laat zich enigszins vergelijken met de trip tussen Santos en Venetië. Ook hier gaat u aan boord in Santos en meert u aan in Buzios en Salvador. Daarna wijkt de route af. U gaat door naar Recife, ook wel het Venetië van Brazilië genoemd. Net zoals de kanalenstad is Recife gebouwd op een eiland dat door bruggen met elkaar wordt verbonden. Door de Braziliaanse plaats stromen de rivieren Capibaribe en Beribe.

In de zeventiende eeuw viel onder meer Recife een tijdlang onder Nederlands bewind. Van daaruit werd het gezag uitgeoefend. Fort Oranje op het nabijgelegen Itamaracá en de forten De Bruyn en Frederik Hendrik zijn gebouwd in deze tijd. De Nederlandse invloed is eveneens terug te zien aan fort Cinco Pontas en diverse kerken. Uiteindelijk zijn de Nederlanders verdreven door een leger Portugezen en lokale opstandelingen. Na het bezoek aan Recife volgen vijf dagen op zee, voordat u aanlegt in achtereenvolgens Arrecife, Cadiz, La Coruña, Londen en eindpunt Amsterdam. Aan boord van de MSC Magnifica zijn er faciliteiten voor alle type gasten. Actievelingen kunnen uit de voeten op de tennisbaan, de bowlingbaan, het joggingparcours of in de fitnessruimte. Relaxen is mogelijk in de verschillende zwembaden of in het spacomplex. Dat heeft een sauna, schoonheidssalon, jacuzzi en Turks stoombad. Voor kinderen zijn er een 4D-bioscoop en speciale vermaakruimtes, waaronder een hal met videogames.

’s Avonds is er eveneens een uitgebreid aanbod. Een voortreffelijk diner met oosterse hoogstandjes heeft u bijvoorbeeld in het oriëntaals restaurant. Ook wordt u een proeverij aangeboden met exclusieve wijnen en in de sigarenkamer geniet u onderuitgezakt in een lederen fauteuil van een Cubaanse sigaar. Later op de avond gaan de deuren van het theater open en nog later is de discotheek een gezellige plek.

Eersteklas zicht

Wie samba en carnaval zegt, zegt Rio de Janeiro. Vanuit deze Braziliaanse stad vertrekt de trans-Atlantische cruise met de Costa Favolosa naar het Italiaanse Savona. Carnaval – nergens ter wereld wordt het feest zo uitbundig gevierd als hier – is natuurlijk niet het enige wat Rio de Janeiro aantrekkelijk maakt. De drukbezochte stranden van Copacabana en Ipanema en het reusachtige beeld van Christus de Verlosser zijn minstens zo fameus. Rio de Janeiro, ook bekend vanwege de vele sloppenwijken, de zogeheten favelas, heeft een bijzondere ligging in de baai van Guanabara. Het is de stad van de Suikerbroodberg, één van de zeven granieten rotsblokken van Rio. De kegelvormige spits geeft de berg een karakteristiek aanzien. Uitgaan is een favoriete tijdsbesteding van veel inwoners van Rio. Clubs zijn er volop, vooral in Ipanema. Hotspots zijn Baronetti en Spazio.

Na de inscheping vertrekt uw cruiseschip naar Salvador, Recife en Maceio. Van die laatste plaats wordt beweerd dat daar de mooiste stranden van Zuid- Amerika te vinden zijn. Een bezoek aan Gunga Beach, zwemmen in de heldere wateren van Maragogi of romantisch naar de zonsondergang kijken op Pajacura Beach is hier mogelijk. Ook op cultureel vlak is er van alles te beleven, bijvoorbeeld een toer naar een koloniaal stadje als Penedo.

Na de diverse tussenstops in Brazilië is het tijd om uw cruiseschip te ontdekken. U zit immers een paar dagen op zee. De Costa Favolosa, in 2011 officieel in gebruik genomen, is één van de nieuwere schepen van de Italiaanse rederij. In het grootse atrium wacht u een kunstwerk dat meester-beeldhouwer Arnoldo Pomodor voor Costa maakte. Verder zijn er verscheidene topfaciliteiten, waarvan met name het theater over drie verdiepingen, de 4D-bioscoop en de golfsimulator met een golfterrein in de openlucht bijzonder zijn. Wie zich terug wil trekken en rustig een boek wil lezen kan dat natuurlijk in het publieke domein doen, maar ook in zijn of haar hut. Net zoals overal op uw cruiseschip is het design van de hutten smaakvol. De vertrekken zijn voorzien van alle benodigde faciliteiten. Een groot aantal beschikt zelfs over privébalkons van waaraf u eersteklas zicht hebt over de blauwe oceaan. Het voorzieningenniveau is hoger naarmate u in een hogere hutcategorie zit.

Rijk waterleven

U begint met de Costa Magica een ontdekkingstocht langs plaatsen aan de Caribische Zee. Guadeloupe, waar de inscheping plaatsvindt, behoort tot de Franse Antillen. Vulkanen, regenwouden en plantages bepalen hier het aangezicht. Guadeloupe is een warm thuis voor watersporters. Vanwege de witte stranden en lagunes met een rijkdom aan vissen wordt Guadeloupe het eiland van de mooie wateren genoemd. Duiken, snorkelen en zeilen zijn de voornaamste activiteiten op het water.

De Costa Magica brengt u naar meer fraaie plaatsen in het Caribisch gebied: Philipsburg (Sint Maarten), La Romana en Isla Catalina (beide Dominicaanse Republiek). Laatstgenoemde is ook een trekpleister voor waterfreaks. Het eiland is omringd door koraalriffen vol tropische vissen die op twee tot vijf meter zitten. Voor beginnelingen en ervaren duikers is dit een uitdagende plek. De geoefende duiker kan zich uitleven bij het 85 meter lange wrak St. Georges. Dat ligt op ruim veertig meter diepte. Via Tortola, een voormalige Nederlandse kolonie met leguanen, wilde papegaaien en hagedissen, bereikt u de open zee. Let bij het uitvaren op het waterleven, want misschien ziet u voor de kust dolfijnen, marlijnen en barracuda’s. De oversteek naar Europa duurt zes dagen. Daar doet u plaatsen aan als Madeira (Portugal), Malaga (Spanje), La Valletta (Malta), Corfu (Griekenland), Dubrovnik (Kroatië) en Venetië (Italië). Uw riante cruiseschip, de Costa Magica, ademt een Italiaanse sfeer en heeft volop faciliteiten. Er zijn een joggingparcours, tennisbaan en uitgebreid fitnesscentrum gevestigd. Daarnaast vindt u er vier zwembaden en zijn er voor de relaxtypes een beautysalon, Turks stoombad en zes jacuzzi’s. Kinderen hebben eigen ruimtes, zoals de Squok Club die onderdak biedt aan een zwembad en spelsystemen. In de avonduren kunt u gebruikmaken van één van de vele restaurants. Club Vicenza is een exclusieve aanrader.