Passie en poolkou

In luxe de ultieme vrijheid ervaren, tussen walvissen, zeehonden en pinguïns. Het kan met de Seabourn Quest tijdens de tocht van Buenos Aires naar Valparaiso. U meert aan in onder meer Montevideo, Antarctica en diverse Chileense havens. De tussenstops bieden u telkens een adembenemende cultuur en natuurpracht.


Buenos Aires wordt door sommigen wel eens het Parijs van het zuiden genoemd. De stad kent een rijk cultureel leven, heeft een indrukwekkende architectuur, is een ideale plek voor fijnproevers en biedt ook aan winkelliefhebbers onderdak. Buenos Aires is een smeltkroes en herbergt mensen van onder meer Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse, Oost- Europese, Arabische en Aziatische afkomst.

Naast de buitenlandse invloeden vindt u er ook typisch Argentijnse elementen terug. Er is wellicht niets Argentijnser dan de tango. U kunt de traditionele dans zelf onder de knie krijgen in salons als Casa Blanca, Sabor a Tango of Michelangelo. Het echte nachtleven in de miljoenenstad komt pas na middernacht op gang. Voordat u zich daarin stort kunt u zichzelf tegoed doen aan een lokaal diner in een wijk als Retiro. Fijn is dat u Buenos Aires, gelegen aan zee, al lopend kunt leren kennen. Een wandeling geeft een goed beeld van de geboortestad van koningin Máxima. Een bezienswaardigheid is bijvoorbeeld de Avenida 9 de Julio. Sinds de jaren dertig is dit de breedste straat ter wereld: de stoepranden liggen 140 meter uit elkaar. Voor de aanleg zijn allerlei gebouwen afgebroken, alleen de statige Franse ambassade staat nog overeind. Een plek met nog meer historie is wellicht het Plaza de Mayo. Die heeft zijn naam te danken aan de stichters van de republiek. Zij verklaarden begin negentiende eeuw de onafhankelijkheid van Argentinië. U treft er een plein met tuinen, palmen, kunst en panden uit het koloniale tijdperk. Het plein is voor veel stedelingen een traditioneel trefpunt van protesten, bijvoorbeeld die tegen het militaire bewind in de jaren zeventig.

passie-poolkou-seabourn-quest-4

Veilige stad

In vergelijking met Buenos Aires ligt Montevideo net iets zuidelijker en daarmee is de metropool de zuidelijkst gelegen hoofdstad op het Amerikaanse continent. In totaal heeft de plaats zo’n 1,3 miljoen inwoners. Dat is bijna de helft van de totale bevolking van Uruguay. Logischerwijs is Montevideo de ronkende motor achter de economie van het land. U hebt een paar uur de tijd om de ogen de kost te geven aan al het fraais. U zult zich misschien al snel verbazen over de levensstandaard; die is namelijk de hoogste van Latijns-Amerika. Montevideo behoort tevens tot de dertig veiligste steden ter wereld. Als u zich wilt verplaatsen, bent u aangewezen op de bus, het enige openbare vervoermiddel in de stad zelf. Het netwerk van buslijnen is echter uitgebreid. Samen met de geel-zwarte taxi’s zijn de bussen uiterst geschikt voor een verkenning. Bijvoorbeeld naar het Estadio Centenario. Hier werd in 1930 de allereerste finale op een wereldkampioenschap voetbal gespeeld.

De niet-sportman vindt meer van zijn gading op de Avenida 18 de Julio, de hoofdstraat met een rits aan belangrijke, historische gebouwen. De naam is vernoemd naar de datum (18 juli 1930) waarop de grondwet van Uruguay werd bekrachtigd.

passie-poolkou-seabourn-quest-1

Tussen pinguïns en walvissen

Na twee zeedagen volgt er wederom een hoofdstad, alleen is deze niet te vergelijken met Montevideo en Buenos Aires. Stanley is de hoofdstad van de Falklandeilanden, heeft ruim tweeduizend inwoners en is een Britse buitenpost. Tijdens de Falklandoorlog in 1982 bezetten de Argentijnen Stanley en doopten zij de naam om in Puerto Argentino. Na de betrekkelijk korte oorlog werd de naam weer aangepast.

Christ Church Cathedral, gemaakt van donkere bakstenen, is een opvallende verschijning. Dat komt onder meer door het kleurrijke en verroeste metaaldak, de boog van walvisbeenderen op het grasveld naast de kerk en de kenmerkende glas-in-loodramen. Het Falkland Museum, het overheidsgebouw en een golfbaan zijn andere aandachtstrekkers. Langs de kust ziet u vaak kolonies pinguïns en zeldzame vogelsoorten. Na een zeedag bereikt het cruiseschip Antarctica. Hetgeen u hier ziet overtreft voor velen de beste natuurdocumentaires op tv. Antarctica is het koudste continent op aarde. In de lange winter wordt het gemiddeld tot wel zestig graden onder nul. Aan de kust ligt de temperatuur zomers iets onder het vriespunt. Op Antarctica is het klimaat bovendien erg droog.

Langs de kusten van Antarctica duiken met enige regelmaat pinguïns, walvissen en zeehonden op. Seabourn Cruise Line verzorgt onder begeleiding van een ervaren expeditieteam unieke landingen. De experts vertellen u alles over dit stuk ongerepte natuur.

passie-poolkou-seabourn-quest-2

Strijd om zuidelijkste stad

Het Argentijnse Ushuaia wordt gezien als de meest zuidelijke stad ter wereld. De plaats is pas in het eerste deel van de twintigste eeuw verrezen en werd opgebouwd rond een gevangenis voor zware criminelen.

Tegenwoordig is Ushuaia steeds populairder onder toeristen. Onder andere vanwege de geschiedenis, de musea (Museo del Fin del Mundo, Museo de Maquetas en het maritiemmuseum) en het oude centrum met Avenida San Martín als belangrijke winkelstraat. Maar zeker ook door de flora en fauna. Ushuaia wordt omgeven door indrukwekkende bossen en gebergten. Het nationaal park Tierra del Fuego en de Laptaia Bay zijn dichtbij gelegen en ook kunt u tochten maken op het Beaglekanaal. In de wildernis vindt u vogelsoorten, zeeleeuwen, pinguïns en orka’s. Als sluitstuk doet uw cruiseschip diverse plaatsen in Chili aan. De eerste is Punta Arenas, bekend als de stad van de rode daken omdat deze in het verleden inderdaad veelal rood gekleurd waren. Punta Arenas wordt vooral geroemd om de smetteloze natuur met fjorden, gletsjers en eindeloze meren. Het Monumento Natural los Pinguïnos, een park met zo’n vijftigduizend pinguïns, is een absolute bezienswaardigheid.

Na Punta Arenas, dat overigens opvallend veel Kroaten huisvest, gaat uw cruiseschip via het Canal Sarmiento en de Amalia Glacier verder naar Puerto Chacabuco, Isla Chiloe en Puerto Montt. De cruise eindigt in Valparaiso, een grote Chileense havenstad ten westen van de hoofdstad Santiago. Valparaiso, met bijna driehonderdduizend inwoners, wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende steden van Latijns-Amerika, onder meer vanwege de ligging. De stad ligt op steile hellingen die uitmonden in de Grote Oceaan.

passie-poolkou-seabourn-quest-3

[row]
[column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[btn_link url=”https://www.cruisewinkel.nl/cruiseschepen/seabourn/seabourn-quest” size=”medium” cls=”danger”]Cruiseaanbod Seabourn Quest (cruisewinkel.nl)[/btn_link]
[/column]
[column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[btn_link url=”https://www.cruisewinkel.be/cruiseschepen/seabourn/seabourn-quest” size=”medium” cls=”danger”]Cruiseaanbod Seabourn Quest (cruisewinkel.be)[/btn_link]
[/column]
[/row]