Reisverslag Costa Fascinosa

Één van de medewerkers van cruisewinkel.nl Peter was samen met reisgenoot Ron als reisbegeleiding meegegaan met een fantastische Transatlantische cruise naar Brazilië. We hadden ruim 50 gasten aan boord en we hebben al veel positieve kritieken mogen ontvangen.

De reis begon met een vroege ochtendvlucht van Schiphol naar Milaan Linate. Daar was hostess Louise paraat en ontving zij onze gasten en werden deze naar de bus begeleid om vervolgens naar de haven van Savona te vertrekken. Dit was een vrije lange rit, maar onderweg was er gelukkig nog wel tijd voor een lunchstop bij een wegrestaurant. Geen culinair hoogstandje, maar daarvoor is nog genoeg ruimte van boord van het schip. De inscheping verliep vlotjes en eenmaal aan boord kon men van de pracht en praal Vegas Style genieten van dit mooie nieuwe Italiaanse schip.

De services aan boord waren goed, de kamer werd twee keer per dag schoongehouden en zag er keurig uit. Peter en onze gasten vonden vooral het all inclusive drankenpakket een grote bonus. Alle drankjes tijdens de cruise waren inbegrepen! Of ze nu een cappuccino, mixje, cocktail, wijntje of een biertje wilde, alles was mogelijk. Dit is toch wel heel fijn, want bij een reis van 20 dagen kan de barrekening toch aardig oplopen. Door zo’n all inclusive drankenpakket weet je vooraf wat je uitgaven aan boord zijn.

In Marseille en Barcelona kon men even lekker rondwandelen in de haven en het centrum. Cassablanca was van de vaarroute verwijderd, vanwege werkzaamheden in de haven en hiervoor in de plaats was Cadiz gekomen. Cadiz is een heel leuk klein Spaans plaatsje en vanuit hier was het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan Jerez de la Frontera of Sevilla. De dag erna kwam het schip aan in Funchal en gelukkig was het mooi weer, want het wil nog wel eens regenen op Madeira. Dit eiland staat ook wel bekend als het ‘Bloemeneiland’ en het is ook echt een genot om hier een mooie wandeling te maken langs de mooie tuinen en de beeldschone natuur.

Het a la carte restaurant van het schip was ook tijdens lunch geopend op de dagen dat het schip aangemeerd was. Bij sommige rederijen is dit zeker niet het geval en kan in de havendagen alleen gelunched worden in het buffet restaurant. Het eten in dit restaurant was van zeer goede kwaliteit en ontzettend uitgebreid.

Er stond nog één haven op het reisschema voor de overtocht, namelijk Tenerife. Hierna zouden we vijf dagen op zee zitten, echter door een medisch noodgeval was er een extra technische stop in Kaapverdië. Tijdens de zeedagen hoefden wij ons aan boord niet te vervelen, want er was genoeg entertainment en ’s avonds waren er leuke gevarieerde shows met zangers, acrobatiek en ook broadway style shows. In de verschillende lounges was live muziek. Zo kon men genieten van een pianist, een Braziliaanse gitarist met zanger, een dansband en een popband. Degenen die nog veel energie overhadden konden zelfs een dansje wagen in de discotheek, waar elke nacht vanaf 00:15 u een dj de nieuwst dance-hits draaide. Je hoefde je aan boord niet afgesloten te voelen van de bewoonde wereld, want voor € 3,- kon je een kopie laten uitdraaien van je favoriete krant als de Telegraaf of het AD! Daarnaast was er in de Bibliotheek een kleine selectie Nederlandse boeken.

De derde dag op zee passeerde het schip de evenaar en om 24:00 u ’s nachts werd dit gevierd met een mooi dansfeest onder de sterren. Ook voor de kinderen werd er de volgende middag aandacht besteedt aan het passeren van de evenaar met schmink, ijssculpturen en een feestelijke parade.

Na vijf dagen was men toch wel weer blij land in zicht te zien en toen het eiland van Fernando do Noronja in zicht kwam, was het Braziliaanse personeel was duidelijk uitgelaten. Deze uitbundigheid werd nog groter toen het schip de volgende dag aanmeerde in Recife en er meer Braziliaanse gasten en personeelsleden aan boord kwamen. Er werd nog meer gedanst aan boord en de sfeer werd nog gezelliger.

In Recife was het fantastisch weer en Olinda en de oude gevangenis die was verbouwd tot winkelcentrum waren een hoogtepunt.

In Maceio was het mogelijk een excursie te boeken naar een mooi strand en daar waren onze medewerkers getuige van een rituele dans in een korte tropische bui. Later kwam de zon door en kon men genieten van een heerlijke garnalen spies en natuurlijk de locale cocktail een heerlijk gekoelde Caipirinha.

Salvador de Bahia staat bekend om de kleurrijke historische huizen en in deze Braziliaanse stad is de Afrikaanse invloed nog sterk te voelen. Enkele wegen langs de boulevard waren afgesloten, zodat ook de locale bevolking op zondag kon genieten van sport, flaneren en strandbezoek. Het schip lag op loopafstand van een leuk marktje waar je kleurrijke souvenirs kon kopen als schilderijen en beeldjes.

In Ilheus kon men weer lekker bijkomen op één van de mooie stranden of het was ook mogelijk om de cacao- of kokosplantages te bezoeken. Na al deze indrukken was het wel weer tijd voor een lekker dagje relaxen bij het zwembad alvorens voor veel van onze gasten het hoogtepunt van deze reis kwam “Rio de Janeiro”!

Sommige van onze gasten die vroeg uit de veren waren, konden genieten van de mooie binnentocht in Rio de Janeiro, langs de mooie stranden van Ipanema, Copacabana en natuurlijk de Corcovado (Christusbeeld) en de Suikerberg. Het was mogelijk om een georganiseerde excursie te boeken, maar de bussen in Rio zijn niet duur en ook de taxi’s zijn best betaalbaar. Voor degenen die de intocht ’s ochtends hadden gemist, konden ’s avonds bij vertrek genieten van het prachtige uitzicht van deze indrukwekkende stad. Nog één avond aan boord genieten alvorens de ontscheping in Santos.

Vanuit Santos was er een transfer georganiseerd met rondrit door Sao Paulo. ’s Middags was er een gelegenheid tot lunch bij een traditioneel Rodizio restaurant.

’s Avonds vloog de gehele groep weer terug met vluchten van KLM rechtstreeks naar Amsterdam. Kortom het was een reis om nooit te vergeten!