Tegenwoordig cruisen we samen

Peter (74) en Wibbien Bosberg (70) zijn dol op reizen en hebben samen al heel wat van de wereld gezien. Sinds een jaar of vier hebben ze ook het cruisen ontdekt. Al duurde het wel even voordat Peter overstag ging. ,,Ik was bang dat ik zeeziek zou worden.”


Wibbien Bosberg: ,,Ik ben wat eerder begonnen met cruisen dan mijn man. In 2009 ben ik samen met een vriendin van Mauritius naar Savona in Italië gevaren. Die vriendin zei: ‘Ik zal jou wel eens even wegwijs maken’. Want zo’n eerste keer is het een beetje zoeken naar hoe alles in zijn werk gaat, maar ik vond het direct leuk. Daarna heb ik nog een keer met onze zoon een cruise naar Spitsbergen gemaakt. En toen vond ik het tijd dat mijn man mee ging. Peter wilde niet zo graag mee omdat hij bang was dat uw cruiseschip zou rollen en hij zeeziek zou worden. Daarom hebben we de eerste keer bewust gekozen voor een korte reis. We zijn van San Diego naar de Mexicaanse Rivièra gevaren. Een reis van een week. We hebben echt genoten van de bijzondere Mexicaanse atmosfeer. De reis was uiteindelijk een prachtige ervaring.

Privileges

Ook voor Peter. Hij was zelfs verbaasd. Want ‘wiebelen’ doet een cruiseschip natuurlijk niet en zeeziek is hij dan ook niet geworden. Dus sindsdien cruisen we samen en inmiddels hebben we ruim tien cruises gemaakt.” ,,Het heerlijke van een cruise is dat je niet continu je koffer in en uit hoeft te pakken, maar dat je toch heel diverse steden en havens aandoet”, vertelt Wibbien. ,,We kiezen een cruise altijd uit op de route en de bestemmingen die uw cruiseschip onderweg aandoet. Tot nu toe komen we altijd uit op reizen van Costa Cruises of Holland America Line. Die vertrouwdheid bevalt ons goed.” ,,Bovendien is er een soort puntenstelsel”, vertelt Peter. ,,Hoe vaker je een cruise maakt met een rederij, des te meer privileges je krijgt. Dat is een aangename bijkomstigheid.”

panama-hal

Erwtensoep in Chili

Een van de meest indrukwekkende reizen die het echtpaar gemaakt heeft, was een cruise vanaf Boston, via het Panama kanaal, langs Chili en eindigend in Buenos Aires. ,,Een zeer indrukwekkende en afwisselende reis van een volle maand. Vooral varen door het Panama kanaal was heel bijzonder”, vertelt Wibbien. ,,Al was het wel écht een mannending hoor, want de heren stonden allemaal aan dek toen we door de sluizen voeren. Maar het was écht geweldig. Het kanaal wordt momenteel verbreed zodat er ook grotere schepen door heen kunnen.” Ook het zuiden van Chili vond de familie Bosberg erg mooi. ,,De fjorden, de pinguïns en de gletsjers: het was erg prachtig. En omdat het er zo koud was, serveerde HAL die dag erwtensoep, dat vond ik zo enig.”

Stedentrips

Naast de natuur maken ook steden indruk op Peter en Wibbien. Bijvoorbeeld Buenos Aires. ,,De architectuur is er prachtig, de straten en lanen zijn breed opgezet en er staan prachtige huizen. Buenos Aires is écht het Parijs van Zuid-Amerika.” Een andere indrukwekkende reis was een cruise vanaf Hongkong, via Vietnam en eindigend in Singapore. ,,We hadden al veel over Vietnam gehoord, maar we vonden het boven verwachting. Halong Bay was werkelijk zeer mooi. Net als de steden Ho Chi Minh en Hanoi. Er hangt een heel andere sfeer dan in bijvoorbeeld China of Maleisië. Dat lees je wel, maar als je dat met eigen ogen ziet, ervaar je ’t pas echt.”

Shows

Hoewel Peter en Wibbien niet meer piep zijn, ondernemen ze graag van alles. ,,Er is zoveel te doen tijdens de reis, voor je het weet is de dag weer om. We nemen altijd boeken mee, maar aan lezen komen we soms amper toe. We volgen altijd de lezingen aan boord voorafgaand aan een excursie en daarnaast genieten we ook van de shows, diners en van de ontspannen sfeer aan boord. Het personeel is heel relaxt en de voorzieningen aan boord zijn voortreffelijk. Tijdens onze laatste cruise naar de Zwarte Zee werd dat nog eens pijnlijk duidelijk toen een helikopter een onwel geworden passagier kwam halen. Dat was natuurlijk een hele ervaring, maar het gaf ons ook een rustig gevoel om te zien hoe goed alles geregeld is.” Het echtpaar ontmoet aan boord ook vaak gelijkgestemden. ,,Je ontmoet de leukste mensen en met sommigen van hen ontstaat een soort vriendschap. Hoewel het contact uiteindelijk verwatert, blijven we wél kerstkaarten naar elkaar sturen. Uiteraard zetten we daar dan de cruise-ervaringen van het afgelopen jaar op.” De kerstkaart van 2013 kan vol met prachtige ervaringen, maar die van 2014 blijft ook niet leeg. In de agenda van de familie Bosberg staat voor het voorjaar in ieder geval al een cruise van Japan naar Alaska gepland. ,,We kijken er enorm naar uit.”