Van Southampton naar de Big Apple

De Ruby Princess steekt de Atlantische Oceaan over. Uw cruiseschip vaart in 15 dagen naar New York en doet delen van het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Canada aan. Passagiers beleven een afwisselende cruise met prachtige natuurtaferelen en stops in steden van verschillende allure. De cruise leidt langs de Schotse Shetlandeilanden, Noorse fjorden, IJslandse gletsjers en Canadese eilanden. De onvergetelijke skyline van de Big Apple vormt de finale van deze bijzondere cruise.


Southampton is het vertrekpunt. De havenstad aan de zuidkust van Engeland heeft een aantrekkelijk historisch centrum met Middeleeuwse stadsmuren. ‘Walk the Southampton Walls’ is een geliefde wandelroute. In het centrum liggen zowel het beroemde maritiem museum als het archeologisch museum. In de straatjes zijn volop pubs en restaurantjes, waar een Britse beefburger en ‘homemade Fish Pie’ op het menu staan. Een Engelse ‘pint’ smaakt er heerlijk bij.

Na een dag varen op zee, doemen in het ochtendgloren de imposante bergen op van de gelijknamige Noorse stad; Bergen. De fjorden en de gletsjers vormen een onvergelijkbaar decor. Bergen wordt ook wel de stad van de Zeven Bergen genoemd. Een kabeltrein voert naar de top van de hoogste berg, Ulriken. Het café op 643 meter hoogte biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht. Aan de Hanzekade staan de oudste huizen en havengebouwen van Noorwegen. De vismarkt in Bergen is een bezoek waard. In de restaurants staan Noorse specialiteiten op de kaart, zoals Lutefisk (gezouten stokvis), Torsk (kabeljauw), Ribbe (geroosterd buikspek), Pinnejøtt (lamsbout), Juleskinke (ham) en Svinestek (gebraden varkensvlees). De Noren zijn ook dol op zoetigheden, zoals de Småkaker koekjes. De vitrines van de bakkerijen liggen vol met deze lekkernijen. De volgende stop Lerwick, de hoofdstad van de Schotse Shetlandeilanden. Het havenstadje stamt uit de 17e eeuw en heeft ongeveer 7500 inwoners. Lerwick staat bekend om het zachte klimaat. Het stadhuis, Fort Charlotte, Böd of Gremista en Clickimin Broch Lerwich zijn de bekendste attracties. De veerboten varen af en aan. Langs de kade liggen terrasjes en restaurants met vooral locale gerechten op de kaart. Bannocks, zachte, platte broodjes bereid met karnemelk, gaan als warme broodjes over de toonbank. Een andere delicatesse is lam met rozemarijn. Bij het verlaten van de haven is er een grote kans om vanaf het cruiseschip otters en zeehonden te spotten.

bigapple-1

De Ruby Princess stopt na een rustgevende dag varen op zee, in IJsland. De overweldigende natuur dringt tot diep in de poriën door. De cruise doet drie plekken op IJsland aan. Passagiers worden tijdens heldere nachten van september tot april getrakteerd op het noorderlicht. De natuur biedt dan een oogverblindend schouwspel van mooie luchten, bijzondere kleuren en wisselende patronen. De eerste stop is Akureyri, in het noorden van IJsland. Vissersboten lossen aan de kade hun vangst van de dag, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. Een paar uur later liggen ze heerlijk bereid op de borden van de havenrestaurants. De Akureyrarkirja kerk biedt een fraai uitzicht over de stad. In de buurt van de botanische tuinen in Spitalavegur ligt de noordelijkste 18-holes golfbaan van de wereld. Isafjordur is de grootste stad van de Westfjorden.

In het historische centrum zijn veel smalle straatjes met winkels, restaurants en cafés in karakteristieke houten huizen. Tjöruhús dateert uit 1734 en is het oudste nog bestaande huis op IJsland. In het Westfjords maritiem museum komt de bezoeker alles te weten over de visserij en het maritieme verleden van dit deel van IJsland. In Gamla Sjúkrahúsið, het oude ziekenhuis en het Edinborg cultureel centrum zijn galeries gevestigd. In de dynamische hoofdstad van IJsland, Reykjavik zijn veel winkels, restaurants, cafés en musea, zoals het cultuurhuis, het kunstmuseum en het nationale museum. Hallgrimskirkja is het symbool van de stad. De kerk heeft een opvallend uiterlijk. Het pijpenorgel met maar liefst 5275 pijpen is wereldberoemd. Een andere attractie is de ‘Pearl’, de futuristische warmwater opslag uit 1988, gelegen op de Öskjuhlíð heuvel. Het terras van het bijbehorende café biedt een panoramisch uitzicht over de stad.

De Atlantische oversteek duurt drie dagen en dan doemt St. John’s op; de hoofdstad van de Canadese provincie ‘Newfoundland en Labrador’. De stad is adembenemend mooi, zowel vanaf zee als vanaf het land. Indrukwekkende ijsbergen en rondzwemmende walvissen vormen de entourage. De Noordelijke maritieme sfeer is op elke straathoek voelbaar. In de stad is het goed toeven bij de restaurants en cafés aan het water, waar veel locale visgerechten op de kaart staan. The Big Apple is de grandioze finale van de reis. Het uitzicht vanaf uw cruiseschip op de skyline van New York vormt het onvergetelijke hoogtepunt. De stad bruist dag en nacht. Shoppen op Fifth Avenue, uitkijken vanaf het Empire State building, wereldberoemde musea bezoeken, genieten van musicals op Broadway, rondstruinen door Soho, stappen en eten in East-Village, Midtown en Greenwich Village; het kan allemaal in the city that never sleeps.

 

Bron: foto haven Bergen Noorwegen – Vlada Z / www.shutterstcok.com