Volop genieten van Zuid-Spanje met Oceania!

Twee collega’s van cruisewinkel hebben van 26 tot 29 mei meegevaren aan boord van de Oceania Insignia en de route Alicante – Almeria – Gibraltar – Sevilla gevaren. Lees hun verslag hieronder!

Vrijdag: in alle vroegte naar Alicante

Als je door Oceania Cruises wordt uitgenodigd voor een vierdaagse trip langs de Zuid-Spaanse kust, twijfel je natuurlijk geen moment. Toch was opstaan voor de vlucht van 7 uur ’s ochtends naar Alicante even doorbijten!

Aangekomen op het schip waren wij onze vermoeidheid snel vergeten. We mochten onze intrek nemen in een ruime balkonsuite en namen vervolgens plaats onder een parasol op het achterdek om van een uitstekende buffetlunch te genieten, een direct vakantiegevoel!

Een rondleiding door het schip begon bij de stijlvolle trap in het atrium, die vanaf de receptie naar het dek erboven leidt. De sfeervol ingerichte ruimtes aan boord gaven ons direct het gevoel van ‘thuiskomen’. Hierna stond o.a. een bezoekje aan de diverse restaurants, het zonovergoten zwembaddek, de bibliotheek, het theater en de spa op de planning. Door de geringe grootte van dit schip hadden wij onze weg snel gevonden. Een tweede en misschien nog belangrijker voordeel hiervan is dat de schepen van Oceania Cruises hierdoor de meest bijzondere havens kunnen bezoeken, daar waar grotere schepen geen toegang toe hebben of ver uit het centrum liggen.

Ook zeer prettig is het feit dat bij Oceania Cruises de non-alcoholische dranken bij de reissom zijn inbegrepen. De minibar wordt dagelijks aangevuld met frisdranken en water, tevens staan er bij het verlaten van het schip altijd waterflesjes klaar om mee te nemen aan land. Ook de heerlijke Illy-koffie van de koffiebar is zonder bijbetaling verkrijgbaar, zowel in de bar te drinken als ‘to-go’ aan land mee te nemen.

Alicante wilden wij natuurlijk graag verkennen, door een shuttlebus van Oceania Cruises lieten wij ons aan de rand van het centrum afzetten. In de sfeervolle haven van de stad lagen vele luxueuze jachten te dobberen en begint een door palmen omzoomde promenade. Na een rondje door het oude centrum te hebben gelopen, wilden wij nog heel even met onze voeten in de uitnodigende zee staan. Het strand van Alicante is breed en vrij toegankelijk en werd nu al druk bezocht!

 ’s Avonds was er voor ons een tafel gereserveerd in Italiaans restaurant ‘Toscana’, waar we ons tegoed konden doen aan de heerlijkste pasta’s, risotto’s en andere Italiaanse specialiteiten. De specialiteitenrestaurants zijn bij Oceania Cruises bij de reissom inbegrepen, vooraf reserveren wordt ten zeerste aangeraden om beschikbaarheid te kunnen garanderen. Veel langer duurde onze dag niet, iedereen wilde maar wat graag de luxueuze bedden gaan uitproberen!

Zaterdag: Kastelen en kathedralen in Almeria 

De volgende morgen lagen wij in de haven van Almeria, zelfs voor ons als ervaren cruisereizigers is ontwaken in een nieuwe bestemming nog elke keer een bijzonder moment. Vanaf het achterdek, waar wij ontbeten, zagen we het Moorse kasteel van de stad (het Alcazaba) al liggen en besloten deze later die dag te gaan bezoeken. Eerst stond een presentatie van Oceania Cruises op het programma, waarmee onze kennis nog even werd opgefrist en we nog meer te weten kwamen over ‘ons’ schip en de nieuwste routes.

Na de lunch konden we beginnen aan de wandeltocht naar het kasteel, dat op een heuvel ligt. Dit was qua temperatuur best een uitdaging, met 30 graden en slechts af en toe een briesje moesten er vele trappen beklommen worden. Behalve uiteraard het kasteel boden de uitzichten onderweg ons al een beloning. Hoe hoger wij kwamen, hoe mooier zicht wij hadden op de stad en ons schip verderop. Het Alcazaba is een van de belangrijkste Arabische monumenten van de stad en is gebouwd in de elfde eeuw. Na het binnengaan van de poorten werden wij verrast door de prachtig aangelegde binnentuinen en de ruimtes in het kasteel, waar wij met een beetje fantasie (en het lezen van de bordjes) een idee kregen hoe de kasteelbewoners hebben geleefd.

Na het verlaten van het kasteel besloten we het stadscentrum nog even te gaan bekijken, waarbij de kathedraal een in het oog springend gebouw is. Prachtig gedecoreerd met kunst en symbolen kenmerkend voor de katholieke kerk is dit gebouw zeker de moeite van een bezoek waard.

Teruggekomen op het schip was het alweer snel tijd voor een diner, wat plaatsvond in het Polo Grill. Zoals de naam al doet vermoeden, vormen steak en kreeft de specialiteit van dit restaurant. Tijdens het diner begon de Oceania Insignia aan haar reis naar de volgende haven: het Britse Gibraltar.

Zondag: aapjes kijken in Gibraltar

Bij de voorbereiding van deze trip is ons al duidelijk geworden dat ons bezoek in Gibraltar in het teken zou komen te staan van dieren. Dit Brits overzees gebied staat bekend om de rots met hierop de vele apen (makaken), die u per kabelbaan kunt bereiken. Het centrum van Gibraltar is echt Brits, wat zichtbaar wordt door de vele Engelse pubs en natuurlijk de Engelstalige bewegwijzering. Overigens wordt hier wel aan de rechterkant van de weg gereden!

Uiteraard wilden wij de apen van dichtbij bekijken en kochten een kaartje voor de kabelbaan. Gedurende de 5 minuten in de gondel omhoog genoten wij van een werkelijk spectaculair uitzicht over de stad en de haven. Boven aangekomen stonden wij direct oog in oog met de eerste aap! Van tevoren wordt al meermaals gewaarschuwd dat de apen razendsnel zijn en werkelijk alles grijpen wat voorhanden is. Op het voeren van de beesten staat een boete van maar liefst 4000 pond! In het natuurgebied op de berg kwamen wij honderden apen tegen die gewillig voor onze foto’s poseerden en totaal niet onder de indruk zijn van de vele toeristen.

Na weer 400 meter te zijn afgedaald hadden we het kleine centrum al snel gezien en begaven we ons terug naar het schip, om hier te genieten van een echte Britse high tea in de Horizons lounge (bij de reissom inbegrepen). Buiten de grote potten thee werden hier heerlijke gebakjes en mini-sandwiches geserveerd onder begeleiding van een strijkorkestje. Ons schip lag op dat moment nog in de haven, maar tijdens een dag op volle zee moet dit een zo mogelijk nog fijner uurtje zijn!

Tijdens de borrel voorafgaand aan het eten kwam de tweede ‘must see’ diersoort van de dag voorbij: een grote groep dolfijnen begeleidde ons de haven van Gibraltar uit. Wij hadden nog uren naar buiten willen staren om de beesten te volgen, maar werden verwacht in de Grand Dining Room voor ons laatste diner aan boord. De grotere schepen van Oceania Cruises (de Marina en de Riviera) beschikken over nog meer restaurants dan de Insignia en haar zusterschepen. Hier heeft de rederij echter iets op bedacht; elke avond staat in de Grand Dining Room één van de gerechtjes uit elk specialiteitenrestaurant van de grotere schepen op het menu. Zo hoeft u niets te missen!

Maandag: een bijzonder bezoek aan Sevilla

Helaas bereikten wij maandag alweer onze laatste haven, het prachtige Sevilla. Zoals eerder genoemd kunnen de schepen van Oceania Cruises de meest unieke bestemmingen bezoeken, dit werd nog eens bewezen door het feit dat ons schip in Sevilla zelf zou aanleggen! Om de stad te bereiken moesten wij de rivier ‘Guadalquivir’ overvaren en diverse sluizen passeren. Het komt weinig voor dat hier cruiseschepen varen, voor de bewoners in dit gebied waren wij dan ook een echte bezienswaardigheid. Grotere cruiseschepen leggen veelal aan in Cadiz, van waaruit een busreis van ca. 2 uur naar Sevilla nodig is.

Al bij het openen van de gordijnen merk je dat je niet meer op zee bent. Een spiegelgladde rivier omringd door rijstvelden, kleine huisjes en als bonus een prachtige wolkenlucht erboven maakt dat we dit moment niet snel zullen vergeten. Omdat we pas om 11.00 uur het stadscentrum zouden bereiken, bestelden wij ons ontbijt op het balkon. Roomservice is bij Oceania Cruises 24/7 inbegrepen. Heel veel meer konden wij ons op dat moment niet wensen!

Gearriveerd in Sevilla konden wij de toppen van de gebouwen op het beroemde Plaza de España al zien. Na een korte wandeling door een prachtig park bereikten wij dit indrukwekkende plein, opgesteld in een halve cirkel. De gebouwen zijn versierd met keramische decoraties in voornamelijk wit, geel en blauw. Onder de vele bruggen loopt een gracht, waar toeristen met bootjes doorheen kunnen varen. Aangezien dit niet aan ons besteed was, vervolgden wij onze wandeling door de stad. Sevilla leent zich uitstekend voor een stedentrip en heeft op gebied van architectuur en parken zeer veel te bieden. In het centrum vindt u vele restaurants en bars die tot in de late uurtjes vermaak bieden.

Na deze (ook weer zonnige) laatste middag was het dan echt tijd om uit te checken op de Oceania Insignia en ons weer te gaan begeven in ons normale leven (zonder roomservice, hoogstaande restaurants en cabin stewards). Wij willen Oceania Cruises nogmaals bedanken voor deze onvergetelijke ervaring!

Uiteraard kunnen wij u vanaf nu nóg beter van dienst zijn bij de boeking van uw Oceania cruise. U bereikt ons via de mail, per telefoon of bent natuurlijk van harte welkom in onze kantoren in Amsterdam en Antwerpen!