Over adembenemende Fjorden en bruisende steden

Bij het woord ‘cruisen’ denken mensen in eerste instantie vaak aan Caribische Eilanden en Zuid- Europese steden. Wuivende palmbomen, bikini’s en cocktails aan het zwembad. En toch is er een ontzettend groot aanbod van cruises naar Noord-Europa. Waar u de palmbomen inruilt voor fjorden, de bikini voor een goed windjack, de cocktail voor een ‘aquavit’ en het zwembad voor een gletsjer. Bijzonder zijn de cruises naar het noorden in ieder geval… Het lijkt af en toe wel een sprookje.


Noorwegen is misschien wel het best bewaarde geheim van Europa. Het land biedt een overvloed aan overdonderende natuur, machtige fjorden en eindeloze rust. Voeg daarbij de gezellige steden en het roemrijke verleden en we hebben een dijk van een vakantiebestemming. Als u dan bedenkt dat de kustlijn van Noorwegen ongeveer 25.000 kilometer(!) meet, dan is het duidelijk dat er verreweg één manier de beste is om dit land te bezoeken: per schip!

noordeuropa-1

Diverse rederijen bieden een reeks verschillende cruises naar Noorwegen en omstreken aan. Variërend van één tot drie weken, met of zonder de Noordkaap en zelfs routes die ook IJsland en de Poolijskap aandoen, waarbij u per schip de ‘Arctic Circle’ passeert. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan dat nog een extra beleving zijn, want in de zomer wordt het daar uiteraard niet donker, waardoor u ’s nachts om 12 uur bij ‘dag’licht op het dek kunt staan. In andere jaargetijden is er weer een heel ander fenomeen om van te genieten in deze regio: het noorderlicht. De groene vegen in de donkere hemel maken dan duidelijk hoe groots de natuur in haar verschillende verschijningsvormen is. Omdat de cruiseschepen van mei tot en met september varen is de kans om het noorderlicht te zien helaas klein. Maar u kunt dag in, dag uit genieten van de wonderen van de natuur in het prachtige Noorden.

Dichtbij vertrekken

noordeuropa-6Een groot voordeel van de cruises naar Noord- Europa is dat u niet ver hoeft te reizen naar het beginpunt van de cruise, omdat Nederland ook bij Noord-Europa hoort. In veel gevallen kunt u zelfs in Rotterdam of IJmuiden opstappen. Bijvoorbeeld op de schepen van Holland America Line, kortweg HAL. U vaart (in dit geval) niet naar Amerika, maar het is toch een bijzonder en een beetje nostalgisch gevoel om uit een haven in eigen land of buurland te vertrekken op weg naar nieuwe onbekende bestemmingen. Het uitvaren, het uitzwaaien van de mensen op de kade vanaf het dek… het heeft een bepaalde emotionele lading. In een aantal gevallen vertrekken de cruises ook vanuit Kiel of Hamburg in Duitsland. Daar rijdt of vliegt u gemakkelijk in een paar uur naartoe. U zult merken dat u na een dag op zee in een totaal andere wereld arriveert. Vanaf het eerste moment dat de Noorse fjorden in zicht zijn voelt u zich er thuis. Aan de andere kant merkt u ook dat u echt in een andere wereld beland bent, vooral qua landschap. Steile rotsen, klaterende watervallen, besneeuwde toppen, gletsjers: dat is toch anders dan wij in ons eigen land gewend zijn.

Pure vakantie

noordeuropa-4Eenmaal in Noorwegen blijft de bestemming u waarschijnlijk verbazen. Want fjorden zijn er op veel plaatsen, maar zijn toch elke keer weer anders. Daarnaast kunt u kleine vissersdorpjes bezoeken, maar ook trendy steden als Stavanger en Bergen. Wat overal overheerst is de rust: Noorwegen is echt een relaxed land. Daarnaast is het door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land ter wereld. Dat is een mooie belofte voor een vakantiebestemming. We hebben in Nederland natuurlijk ook wel wat vooroordelen over deze Noordelijke buren: het is er koud en alles is er te duur. Wat betreft het klimaat: natuurlijk ligt het land noordelijk, dus is het daar inderdaad fris als de zon niet schijnt, maar er zijn heerlijke zomers in Noorwegen. Geen 35 graden ‘bakken in de zon’ maar daar zit u waarschijnlijk ook niet op te wachten als u voor deze bestemming kiest. Tussen de 20 en 25 graden is echter heel normaal en met de zon erbij is dat een heerlijke temperatuur. Samen met de loepzuivere lucht is het ook wat het weer betreft dan echt vakantie: fris, energierijk, puur.

Vafler in Geiranger

noordeuropa-2Een cruise maken betekent veel zien, vooral omdat uw schip telkens nieuwe havens aandoet. Dat weten we allemaal, maar wat een cruise in de fjorden zo prachtig maakt is dat u eigenlijk aan boord ook al elke dag een excursie maakt. Varen langs de kust van Noorwegen is namelijk een belevenis op zich. Het is een aaneengeregen verzameling steile rotsen, watervallen, boerderijen op onmogelijke plaatsen, vissersdorpjes: er is continu wat te zien. Echt bijzonder wordt het wanneer uw schip de fjorden in vaart, want ook dat staat op het programma van de diverse routes. Een cruiseschip – dat toch al een flink formaat en majestueuze verschijning heeft – valt in het niet bij de imposante rotsen van de fjorden. Soms wel duizend meter omhoog (en het fjord is dan soms ook nog duizend meter diep), weer zo’n moment dat u zich als mens nietig voelt ten NOORWEGEN IS DOOR DE VN AL MEERDERE MALEN UITGEROEPEN TOT MEEST ONTWIKKELDE LAND TER WERELD 14 KOERS • Magazine van cruisewinkel KOERS • Magazine van cruisewinkel 15 opzichte van de natuur. Mocht u het uitzicht vanaf het schip nog niet spectaculair genoeg vinden, boek dan een excursie. Bijvoorbeeld in de wereldberoemde Geirangerfjord. Als u bovenop het fjord komt om van het uitzicht te genieten lijkt uw cruiseschip in het fjord wel een speelgoedbootje! Geniet in het dorpje Geiranger (UNESCO werelderfgoed) van een typische Noorse wafel (Vafler) met jam en room voordat u terugkeert op uw schip. Ook dat kan soms al een excursie op zich zijn, want in sommige fjorden wordt u met een ‘tender’ aan land gebracht: dit zijn kleinere schepen omdat het cruiseschip niet dicht genoeg aan wal kan afmeren.

Beste treinrit ter wereld

De natuur blijft overweldigend tijdens uw cruise, maar toch is ook dan afwisseling best prettig. De meeste cruiseschepen doen ook steden in Noorwegen aan die zeker de moeite waard zijn. De stad Bergen bijvoorbeeld is een erg fijne stad om aan te leggen. Het oude centrum – Bryggen – bestaat geheel uit houten huizen (overigens gerestaureerd na een grote brand in 1995). Dit stadsdeel is een UNESCO werelderfgoed en dat snapt u als u door de smalle steegjes wandelt. De historie van de stad die ooit tot de Hanzesteden behoorde is voelbaar. Als u met de Fløibanen (een soort klimtrambaan) één van de bergen rond Bergen op gaat, heeft u een schitterend uitzicht over de stad en de baai. Dan moet het alleen niet regenen want Bergen heeft ook de twijfelachtige eer de stad met de meeste regenval in Europa te zijn… In de noordelijker gelegen stad Alesund valt de gemoedelijke maar eigentijdse sfeer over u heen. De stad is grotendeels in de Art Nouveau stijl gebouwd en is prachtig gelegen tussen de omliggende fjorden en de hoge toppen van de Alpen van Sunnmøre. Vermeldenswaardig is ook het stadje Flåm. Om daar aan te meren moet het schip behendig tussen de fjorden manoeuvreren. Eenmaal aangekomen in Flåm kunt u met een authentiek treintje maar liefst 865 meter stijgen vanuit Flåm naar het dorpje Hardangervidda. Vanuit het treintje heeft u een spectaculair uitzicht. Het gaat door bergen heen, langs watervallen en rotspartijen, door kloven… Lonely Planet Traveler heeft in zijn uitgave van maart 2014 de Flåm Spoorbaan op de lijst van ‘De meest indrukwekkende treinreizen ter wereld’ geplaatst!

noordeuropa-3

Extra: Noordkaap of IJsland

Als Noorwegen nog niet genoeg noordelijke ervaringen brengt, kies dan voor een cruise die de Arctische cirkel voorbij gaat. Dat is al een hele ervaring, alsof u de evenaar oversteekt maar dan naar het Noorden. De meeste cruises leggen eerst nog aan in de stad Tromsø, ook wel ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Een bijzondere stad, al is het alleen al omdat het er in de zomer zes weken lang niet donker wordt en in de winter zes weken niet licht wordt. Vanuit Tromsø gaat de route naar de Noordkaap. Een onherbergzaam gebied waar u zich aan het noordelijke eind van Europa bevindt en de Noordpoolwind in uw gezicht blaast. Een ervaring die u niet snel zult vergeten! Een andere route waar u voor kunt kiezen is om niet de Noordkaap, maar Spitsbergen en de Poolijskap aan te doen. Dat is nog noordelijker gelegen en u slaapt dan eigenlijk op de Noordpool, maar natuurlijk wel in uw eigen behaaglijke hut! Van daaruit voert de route naar IJsland, waar de hoofdstad Reykjavik natuurlijk een belangrijke trekpleister is. Buiten de stad kunt u een bezoek brengen aan de Blue Lagoon (een prachtig natuurbad) en de vele geisers. Na IJsland volgt nog een stop in Schotland voordat u weer richting Nederland vaart, wat dan ineens heel erg zuidelijk ligt!

noordeuropa-5