Bijna 25 jaar geleden maakte de heer Moerman uit Antwerpen zijn eerste cruise. Dat was ter gelegenheid van zijn 25-jarig huwelijk. Inmiddels heeft hij de smaak te pakken en cruisede hij de afgelopen jaren vijf maal en de volgende cruise staat al op de planning. Reden genoeg voor cruisewinkel om de heer Moerman te vragen naar zijn cruise-ervaringen.


 

moeman-lableWat is voor u de reden om te kiezen voor een cruise?

Ik vind het vooral een hele comfortabele en veilige manier van reizen. Je komt op verschillende plaatsen, je ziet veel en elke avond ben je weer terug op een vertrouwde plaats. Gecombineerd met een goede service, lekker eten en boeiend entertainment is dat voor mij een ideale mix voor een geslaagde vakantie.

Welke cruises heeft u gemaakt?

Verschillende! Zo ben ik met AIDA Cruises richting de Canarische Eilanden en de Griekse Eilanden geweest en met Royal Caribbean naar Noorwegen en de Middellandse Zee. Elke reis is echt weer anders, niet alleen qua bestemmingen maar ook qua cruisemaatschappij.

Kunt u iets vertellen over die verschillen in rederijen?

We hebben gemerkt dat je goed moet kiezen, want de rederijen hebben elk echt hun eigen signatuur. Bij AIDA vinden we de sfeer erg leuk, met ook veel jongere mensen aan boord. Het diner is van hoge kwaliteit, maar in buffetvorm. Bij Royal Caribbean is het een bourgondisch leven aan boord met erg goede bediening.

U cruist voornamelijk in en rond Europa?

Ja, er is echt veel te zien. Zo hebben de Canarische Eilanden mij als cruisebestemming verrast en natuurlijk is Noorwegen een prachtige bestemming. Maar de dames uit ons gezelschap gaan toch liever naar de zon, dus we gaan meestal richting het zuiden. Verder vind ik een reis van tussen de 7 en 10 dagen prima, dus dan blijf je al snel in Europa.

Reist u vaak samen met vrienden?

moerman-foto3Ja, eigenlijk altijd. We gaan meestal met 6 personen en dan kiezen we voor zelfbediening. Als we met een grotere groep gaan, 8 of 10 personen, dan kiezen we voor een rederij met tafelbediening. Het is erg gezellig, we hebben ieder onze eigen hut maar doen verder veel samen. Tijdens uitstapjes op het land en aan boord zitten we gezellig samen aan tafel. We hebben daardoor niet echt veel behoefte aan contact op het schip. Maar dat kun je wel gemakkelijk maken.

Heeft u favoriete aanleghavens?

Ik vind zelf Cadiz erg mooi. Het schip legt daar ook echt bijna in het centrum aan, dus dat is een groot voordeel. Dat is ook zo in de stad Bergen in Noorwegen. Het is leuk en bijzonder dat men na het aanleggen zo direct de stad kan inwandelen. Wat ik jammer vind is dat cruiseschepen achter in een haven moeten aanleggen. Het verbaast me trouwens dat er niet meer schepen in Antwerpen aanmeren want men kan niet dichter bij Antwerpen centrum zijn dan via die haven en dat is zeker de moeite waard!

Heeft u na al die verschillende cruises ook tips?

moerman-foto4jpgDat verschilt eigenlijk per rederij. Bij AIDA kun je ‘s ochtends heerlijk in de zon ontbijten op het achterdek. De shows aan boord bij Royal Caribbean zijn van topklasse. Verder raad ik iedereen aan om het vaarschema goed te bekijken voor je de boeking maakt. Hoe langer een schip overdag in de verschillende havens ligt hoe beter. Op tijd terug voor een drankje en een heerlijk diner op het schip en dan weer op naar de volgende stad!

Gaat u vaak mee op excursies?

Meestal boeken we één of twee excursies vooraf. Verder vinden we het erg leuk om bij aankomst in een haven zelf op pad te gaan, dat is in de meeste steden echt goed te doen. Je bent dan toch wat vrijer in je programma en de keuzes die je wilt maken.

Wat is er veranderd sinds uw eerste cruise?

moerman-foto1Dat is dus wel meer dan 25 jaar geleden… We gingen toen met een schip vanuit Genua over de Middellandse Zee naar Malta en de Griekse Eilanden met vooral veel oude Amerikanen aan boord. Ik had samen met mijn vrouw een klein L-vormig hutje met twee haaks op elkaar staande bedden en een piepklein raampje. Dat is tegenwoordig wel anders! Wat wordt de volgende cruise? In april gaan mijn vrouw en ik en nog 4 vrienden met de Epic van Norwegian Cruise Line op pad. Dat advies kregen we van cruisewinkel. We komen onder andere in Portugal en Frankrijk. Ik kijk er nu al echt naar uit!