Heeft u een cruise naar Alaska hoog op uw verlanglijstje staan, maar ziet u op tegen de lange vlucht naar de Amerikaanse westkust? cruisewinkel.nl biedt sinds kort cruises naar Alaska, waarbij u op de heenweg een vierdaagse tussenstop in IJsland maakt. IJsland is door Lonely Planet uitgeroepen als een van de topbestemmingen voor 2013, cruisewinkel.nl was dus zeer benieuwd naar dit (voor ons onbekende) land!

SeljalandsfossOp 22 februari is cruisewinkel.nl met een kleine delegatie afgereisd naar Reykjavik, de noordelijkste hoofdstad ter wereld. In deze stad en haar omgeving wonen zo’n 200.000 mensen, dat twee derde van de totale IJslandse bevolking is. Na aankomst op de luchthaven werden wij per minibus opgehaald en naar hotel Rangá gebracht, een prachtige ‘ranch’ op twee uur rijden naar het oosten. Dit hotel staat bekend om haar gunstige locatie om het beroemde noorderlicht te zien, wij waren benieuwd! De accommodatie wordt omringd door graslanden en (in de verte) door bergen en is uitermate geschikt voor diegenen die van wandelen houden. Tijdens onze eerste kennismaking met de IJslandse keuken, waar vooral diverse vissoorten en vleesgerechten de boventoon voeren, hebben wij ‘puffin’ oftewel papegaaiduiker en ‘skyr’, een IJslandse yoghurtsoort geproefd, beide erg lekker! Toen het inmiddels donker werd, rees onze hoop op het noorderlicht. Bij de receptie kon men een wake-up call aanvragen, indien dit natuurverschijnsel in de nachtelijke uren zou plaatsvinden. Helaas werden wij niet gebeld, het noorderlicht was al een week niet meer gezien in deze regio…

De volgende ochtend maakten wij kennis met onze gids Trausti, die ons de komende dagen onder zijn hoede zou nemen. De eerste stop van de dag was bij Seljalandsfoss, een middelgrote waterval, waar achterlangs gelopen kon worden. Snel doorlopen was noodzakelijk om een nat pak te vermijden! Onderweg naar de volgende bezienswaardigheid kwamen wij langs de beroemde vulkaan de Eyjafjallajökull, die in 2010 voor het laatst uitbarstte en het vliegverkeer enkele weken belemmerde, geen prettige herinnering voor een reisorganisatie… De volgende waterval op de route was de indrukwekkende Skógafoss, een 60 meter hoog exemplaar waarlangs trappen gebouwd zijn om naar de top te klimmen. Eenmaal boven aangekomen werden we beloond met een spectaculair uitzicht over de omgeving.

Vlak naast deze waterval bevindt zich een museum, waar ontzettend veel gebruiksvoorwerpen uit de geschiedenis van IJsland tentoongesteld zijn. Wij leerden hier onder andere over het leven van de IJslanders in de 19e en 20e eeuw en zouden niet met hen willen ruilen! Na het museum stond nog een sportieve activiteit op het programma, te weten een wandeling over de Mýrdalsjökull gletsjer. Uitgerust met dikke kleding, bergschoenen met speciale ‘ijskrammen’ en een houweel mochten wij naar boven. Gelukkig was het niveau niet al te hoog en konden wij probleemloos genieten van het uitzicht bovenop deze ijsmassa.

Gullfoss FallsDe gids wist ontzettend veel te vertellen over de gletsjer en waarschuwde ons voor gevaarlijke gleuven waar je zeker niet in moest vallen. Daarnaast was het treffend om te zien, hoe snel de gletsjer aan het smelten is. Verschillende kleine stroompjes water banen zich een weg door de gletsjer en vormden (ondergrondse) tunnels en geulen. Een bijzondere ervaring, waarbij we met eigen ogen de gevolgen van de opwarming van de aarde konden aanschouwen.

Na afloop van de gletsjertocht konden we de benen even rust geven in de auto. We reden verder naar de kust en stopten onderweg nog even midden in een weiland om kennis te maken met de IJslandse pony’s. Daarna een rit richting het plaatsje Vik, het meest zuidelijk gelegen dorpje op het eiland. In het plaatsje Vik zelf zijn we niet geweest, maar hebben wel genoten van de prachtige ruige kustlijn die voor dit vissersdorp ligt. Bijzonder zijn de hoge basaltzuilen (restanten van vulkanen) in zee. Volgens de IJslanders zijn dit echter versteende trollen die blootgesteld werden aan enkele zonnestralen toen zij een schip probeerden te redden.

De rit vervolgde zich verder terug richting ons hotel in Reykjavik. Hier zouden wij de rest van de tijd verblijven en van hieruit de rest van de excursies maken. Na een korte tour door Reykjavik (met o.a. tips in welk restaurant het beste gegeten kon worden) werden we afgezet in het hotel. ’s Avonds genoten van een heerlijk diner bij Fishcompany. Overigens nog een tip voor mensen die mindervalide zijn en in een rolstoel zitten: vele winkels en restaurants hebben lastige trappetjes bij de ingang. Wanneer je echter binnen navraag doet, blijkt dat veel van de restaurants beschikken over een lift, of een achteringang met een drempelbrug, waardoor u gemakkelijk naar binnen kunt!

Op zondag hebben wij een iets rustigere dag gehad, deze begon na het ontbijt met een wandeling door Reykjavik. De binnenstad is niet groot en is gemakkelijk in een dag te verkennen. Na wat winkeltjes en een kopje koffie zijn we terug naar het hotel gegaan, waarna we werden opgehaald voor een relaxte middag in de Blue Lagoon.

Wanneer u naar IJsland gaat is de Blue Lagoon echt een aanrader!

Dit fascinerende Wellness Centrum ligt midden in een met mos begroeid lavalandschap, waarvan je van tevoren niet zeker niet verwacht dat de Blue Lagoon zich daar bevindt. Na de aanmelding konden we ons omkleden in een prachtig complex dat van alle gemakken voorzien is. Van een handdoek kon gebruik worden gemaakt, shampoo en douchegel hingen keurig in de douches en middels een polsbandje kon je je kluisje openen, maar ook betalingen mee verrichten. Het water in de Blue Lagoon is door de schittering van de zon prachtig blauw, maar het lijkt ook melk-achtig. Het water zit vol mineralen en zout, en met een speciaal masker kun je je huid nog een extra verjongingskuur geven! Bij de Blue Lagoon is tevens een restaurant, dus mocht u in de avond gaan of aan het einde van de middag, dan kunt u na afloop daar heerlijk een hapje eten.

Maandag stond in het teken van de Golden Circle Tour, een excursie die wordt aangeraden om te doen wanneer u in een dag de belangrijkste hoogtepunten van IJsland te zien! Wow, en dat hebben we geweten! Allereerst zijn we naar Thingvellir gereden, een National Park waar u met eigen ogen kunt zien wat de gevolgen zijn van het uiteendrijven van de tektonische platen (IJsland ligt op de geologische grens van het Europese en Noord-Amerikaanse continent). Het park, oftewel de nieuw ontstane vlakte (die ongeveer 6 tot 29 mm per groeit), is ongeveer 6 bij 40 kilometer en wordt in het oosten en westen begrensd door diepe kloven. In dit gebied kunt u ook duiken in ijskoud, maar prachtig helder water. Na een kleine rondrit door Thingvellir zijn we doorgereden richting Geysir, IJslands bekendste geiser en de Gullfoss waterval. Deze liggen op steenworp afstand van elkaar.

De Gullfoss waterval was door het slechte weer van de afgelopen dagen enorm ruw (veel regenval) en veel breder dan normaal. Zelfs onze gids had dit nog nooit gezien en begon als een echte toerist ook foto’s te maken. Wij dachten dat we de meest mooie watervallen van IJsland al gezien te hebben, echter is de Gullfoss waterval er een in overtreffende trap!

De Geysir en de rondom gelegen geisers zijn ook uniek. Om de plm. 7 minuten is er een kleine uitbarsting van de geiser, die dan heet water omhoog spuit. De Geysir is wat minder actief, op dit moment is de Strokkur waar u de meeste uitbarstingen kunt zien. Na dit laatste bezoek zijn we terug richting Reykjavik gereden en moesten we helaas de koffers pakken, want de volgende morgen vertrok onze vlucht met Iceland Air vroeg terug naar Amsterdam.

Wij hebben enorm genoten van dit prachtige land en raden iedereen aan om wanneer u in de gelegenheid bent, een bezoek aan dit land te brengen. Bijzonder en afwisselend natuurlandschap, iets wat je in Europa bijna nergens tegen komt. Daarnaast is het IJslandse volk erg vriendelijk en spreekt uitstekend Engels. Op onze website kunt u binnenkort een overzicht vinden van alle reizen naar IJsland, waarbij u tevens uw eigen excursiepakket kunt samenstellen!