Tips voor een Noorse Fjorden Cruise

Bent u van plan om binnenkort een Fjorden Cruise te maken? Van mevrouw Smit ontvingen wij een aantal nuttige tips, die dit jaar zelf een cruise maakte met het ms Rotterdam:

[icon_list icon=”icon-star-o”]

  • Neem goed te combineren kleding mee. Dat bespaart bagagegewicht. Je hebt maar 1 set nette kleding nodig. Hoge naaldhakken zijn niet handig op een schip. ’s Avonds bij het avondeten kan er gekozen worden uit het buffetrestaurant of diverse bedieningrestaurants. In de laatste wordt nette kleding op prijs gesteld. Op informele avonden kan alles als het heel en schoon is. Op formele avonden hoef je geen avondkleding aan. Een net jasje (en dasje) voor heren en nette pantalon of rokje voor dames is voldoende. Formeel of informeel staat op het dagprogramma.
  • Een eigen balkon is erg prettig, vooral ’s nachts boven de poolcirkel. Dan kun je genieten van het middernachtzonlicht.
  • Denk in laagjes. In Noorwegen kan het weer snel veranderen. Met laagjes kleding kan dit snel worden aangepast. Ook op het schip kan het fris zijn. Bovendien bij vermoeidheid bent is het sneller koud. Slippers, sandalen, dichte schoenen met sokken, kies een set dat gemakkelijk combineert met de kleding en kou. We hadden fantastisch weer. In de havens hebben we vaak met korte broek, dun shirtje en sandalen kunnen lopen. Zodra je de haven uitvaart terug naar zee is het een stuk frisser.
  • Rust tussendoor goed uit. Een dag lopen in een havenstad, hier kijken, daar fotograferen is heerlijk en ook vermoeiend. We stonden ook heel vroeg op om zo het binnenvaren in de fjorden en de aankomst van de loods te kunnen zien. De dagen op zee hebben we daarom gebruikt om even te bekomen van de indrukken.
  • Extra kosten van onderweg. Veel mensen realiseren zich niet dan er achteraf nog een rekening komt met hotelservice van $ 10 – 13 per persoon per nacht (dat is € 7 – 10). Het staat in de informatie, maar dat is met kleine letters. Mensen denken dat de bemanning het werk wel doet voor een Nederlandse fooi. De binnengehaalde hotelservicekosten zijn 70% voor het zichtbare bemanning (hutbedienden, restaurantbedienden) en 30% voor de mensen die je niet ziet(de bakkers, de wassers, etc). Een groot deel van hun inkomsten komen uit deze hotelservices. Het is niet voor het hoger personeel en de officieren.
  • Creditcard. Nederland is geen creditcardland, maar op cruise is dat wel heel erg handig. Op het schip gaat alles op rekening met behulp van de cruise-card. Behalve hotelservices komen ook drankjes en andere aankopen op de rekening. Drank is prijzig. Wij dronken 1, soms 2 alcoholische consumpties per persoon per dag. De drankjes, hotelservices, samen met 1 waszak, 1 foto, een mooie broche, 1 excursie (2 personen) naar de Noordkaap leverden een rekening van ong $ 950 ( +/- € 700 – koers juni 2013).
  • Goede informatie over het te bezoeken land. Ga je zonder excursies, dan is een goede voorbereiding handig. Veel mensen bezuinigen op excursiekosten, deze zijn ook duur. De uitleg vooraf aan boord is prima. De verstrekte info (blad Explorer) heeft heldere informatie en bij aankomst in de haven krijg je meestal een plattegrond van de stad. Koop bijvoorbeeld ook vooraf een boek over Noorwegen. We hadden 3 boeken, 2 landkaarten en ook 2 kleine woordenboekjes. Heel handig!

[/icon_list]